De reclame van Qiaobi
NOS Nieuws

Chinees bedrijf zegt sorry na kritiek op 'racistische' reclame

Een Chinees bedrijf heeft excuses aangeboden voor een reclamefilmpje dat op internet werd bestempeld als racistisch. In het spotje van de wasmiddelenproducent is te zien hoe een zwarte man in een wasmachine wordt gestopt en 'verandert' in een Chinees.

Het filmpje werd al sinds maart uitgezonden op de Chinese televisie, maar veroorzaakte deze week een storm van kritiek toen het spotje door een Amerikaan werd gedeeld via sociale media. Veel internetgebruikers vonden de reclame niet kunnen. Zij noemden het spotje absurd en racistisch. Door alle commotie is het filmpje inmiddels bijna 7 miljoen keer bekeken op YouTube.

Na de vele kritische reacties op de reclame, kwam de wasmiddelenproducent uit Shanghai met een reactie. "We vinden het vervelend dat er Afrikaanse mensen gekwetst zijn doordat dit filmpje zo vaak is gedeeld. We hopen dat mensen er niet te veel achter zoeken."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Volgens het bedrijf hebben de media de kwestie uitvergroot. In een Chinese krant zei een woordvoerder van de firma dat de critici "te gevoelig" zijn. Hij vertelde dat er bij de opnames van het filmpje geen enkele keer over mogelijke discriminatie is gesproken.

Het bedrijf laat weten dat het filmpje van het internet is gehaald en roept mensen op het spotje niet langer te delen. De Chinese firma zegt dat zij elke vorm van racisme afkeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl