Een traumahelikopter en ambulances op het voetbalveld
NOS Nieuws

Blikseminslag bij jeugdvoetbal Duitsland: 33 gewonden

In Duitsland is de bliksem ingeslagen op een voetbalveld waar net een jeugdwedstrijd was gespeeld. De scheidsrechter en 32 anderen raakten gewond, voor het merendeel voetballertjes van tussen de 9 en 11 jaar. Drie volwassenen zijn er slecht aan toe, meldt de politie.

Het drama speelde zich af in het plaatsje Hoppstätten in Rijnland-Palts. Volgens getuigen werd de wedstrijd gespeeld onder een strakblauwe hemel en wees niets op onweer of bliksem.

Er waren volgens de meteorologische dienst wel onweersbuien in aantocht. Grote delen van Rijnland-Palts waren daarvoor gewaarschuwd. Hoppstätten lag in het noordelijkste punt van dat risicogebied.

Hartrimtestoornissen

Vlak na het laatste fluitsignaal sloeg de bliksem in. Een begeleider werd als eerste geraakt. Hij moest worden gereanimeerd voordat hij met een traumahelikopter naar het ziekenhuis werd gebracht. Veel van de voetballertjes hadden hartritmestoornissen. Alle 33 gewonden werden onderzocht in het ziekenhuis, waar een elektrocardiogram werd gemaakt.

Andere delen van Duitsland werden ook getroffen door bliksem en zware onweersbuien. Op het vliegveld van Frankfurt gingen twintig vluchten niet door vanwege noodweer. Verder liepen veel kelders onder water en kwamen straten blank te staan. In sommige straten lag een laag van zo'n 30 centimeter aan hagelstenen.

Polen

In het zuiden van Polen is een bergwandelaar door de bliksem gedood. De man van 40 werd geraakt vlak bij de grens met Slowakije. Medewandelaars alarmeerden een hulpdienst, maar die kon het gebied vanwege het zware onweer maar moeilijk bereiken. Toen hulp arriveerde, was de man al overleden. Of het een Pool was of een buitenlandse toerist, is niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl