Stakers bij een brandende barricade voor een raffinaderij in Donges
NOS Nieuws

Franse tankstations worden weer bevoorraad

De bevoorrading van de Franse benzinestations is weer op gang gekomen, zegt de Franse minister van Transport Alain Vidalies. De brandstoftoevoer in het land lag enkele dagen nagenoeg stil doordat actievoerders raffinaderijen en opslagplaatsen blokkeerden. Ze protesteerden daarmee tegen hervorming van de arbeidsmarkt.

"In een deel van de getroffen regio's is de toevoer inmiddels weer bijna helemaal op gang", zei Vidalies. Volgens de minister is het nog te vroeg om te zeggen dat de brandstofcrisis voorbij is. Gisteren werden bijna alle bezettingsacties door de Franse oproerpolitie beëindigd. Minister Vidalies zegt dat hij zonodig opnieuw ingrijpt.

Het herstel van de bevoorrading verschilt per regio, zegt correspondent Ron Linker. In Parijs heeft ruim 80 procent van de tankstations nog problemen en ook in het noorden en westen is de toestand nog niet normaal. Volgens Linker gaat er nog wel wat tijd overheen voordat er weer overal voldoende brandstof is.

Verbod

Normaliter is het verboden om in het weekend te rijden met de tankwagens die de pompen bevoorraden. Nu geldt er een uitzondering zodat zo snel mogelijk weer overal kan worden getankt.

De afgelopen dagen hadden verschillende Franse regio's te kampen met een groot brandstoftekort. Bij meer dan de helft van de benzinestations was geen brandstof meer te krijgen.

Volgens de ANWB is er een tekort aan benzine en diesel. LPG lijkt vooralsnog goed verkrijgbaar. In Nederland rijden veel meer auto's op deze brandstof dan in Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl