De politie neemt jaarlijks meer dan 200.000 items in beslag
NOS Nieuws

'Politie drukt waardevolle spullen criminelen achterover'

Regelmatig verdwijnen er spullen, geld en drugs bij inbeslagnames door de politie. Bij invallen en doorzoekingen worden op grote schaal waardevolle goederen ontvreemd. Dat zeggen strafrechtadvocaten vanavond in EenVandaag.

De advocaten vertellen in het programma dat ze regelmatig meemaken dat er bewijsmateriaal verdwijnt: "dure horloges, geld, drugs en zelfs auto's", zegt een van hen. De strafpleiters zien het tientallen keren per jaar gebeuren.

De advocaten noemen geen concrete zaken, omdat dat vaak niet in belang van de cliënt is. "Het is de perfecte misdaad, want degene van wie het is, houdt zijn mond", zegt advocaat Peter Plasman.

Toch doen in veel gevallen mensen geen aangifte van diefstal. Als bijvoorbeeld een kilo drugs verdwijnt, dan is dat alleen maar voordelig voor de strafzaak van een verdachte, aldus advocaat Peter Plasman: “Zijn kansen in de strafzaak worden daardoor beter. Hij heeft geen enkel belang om dit aan te gaan kaarten.”

Advocaat Mark Teurlings bevestigt dat beeld: “Bij wie ga je klagen als een kilo cocaïne weg is? Bij de politie? Dat wordt een lastige zaak.”

Onderzoek

De Nationale Ombudsman deed vorig jaar nog onderzoek naar zo'n zaak. Nadat de rechter had geoordeeld dat het geld van een arrestant teruggestort moest worden, bleek er rond de 60.000 euro kwijt te zijn. "Op zijn minst een heel slordige administratie", concludeerde de ombudsman.

Volgens EenVandaag doet de ombudsman ook nu onderzoek naar verduisteringspraktijken bij Justitie.

Politie en Justitie wilden alleen schriftelijk reageren op de vragen van EenVandaag: "We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het beslagtraject helder en zorgvuldig verloopt. Indien we de casussen zouden kennen, zouden we ze tot op de bodem uitzoeken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl