Beelden van een kleine Kim Jong-un
NOS Nieuws

Overgelopen tante van Kim Jong-un runt wasserette in VS

De meeste klanten in haar wasserette weten waarschijnlijk niet eens of ze van oorsprong Chinees, Japans of Filipijns is. Maar Ko Yong Suk is geen van allen. Ze is Noord-Koreaanse royalty: de tante van Kim Jong-un en ze verschoonde ooit zijn luiers.

Ko is de meest prominente overloper uit het communistische Noord-Korea van de afgelopen twintig jaar, maar leeft een anoniem en teruggetrokken leven in de Verenigde Staten. Samen met haar man is ze voor het eerst geïnterviewd door de Washington Post.

Luiers van de Grote Leider

In 1975 trad Ko toe tot de Noord-Koreaanse elite, omdat haar zus trouwde met toenmalig leider Kim Jong-il. "Het was een veeleisend leven voor mijn zus, dus vroeg ze me om haar te helpen", zegt Ko. Haar man werd door Kim Jong-il uitgezocht. Samen ontfermden ze zich over de kinderen van de dictator, onder wie Kim Jong-un.

Er is absurd weinig bekend over het leven van Kim Jong-un, waardoor de kennis van Ko goud waard is voor onder andere de CIA. Zelfs het geboortejaar van de leider was giswerk voor de inlichtingendienst. "Dat is 1984," zegt Ko. "Hetzelfde jaar als mijn zoon. Ik heb zelfs zijn luiers verschoond." Als beloning voor het deserteren kregen Ko en haar gezin 200.000 dollar van de CIA, waarmee ze hun eerste huis in Amerika kochten.

Kim was gek op basketballen, omdat zijn moeder zei dat hij daar groter van zou worden. Hij sliep zelfs met z'n basketbal.

Ko Yong Suk

Toen Kim Jong-un ouder was, ging hij samen met de kinderen van Ko op kostschool in Bern. Ko en haar man reisden mee om op de kinderen te passen. "Ik wilde dat ze een normaal leven gingen leiden en moedigde ze aan om klasgenootjes mee naar huis te nemen om te spelen", zegt ze. "Kim was gek op basketballen, omdat zijn moeder zei dat hij daar groter van zou worden. Hij sliep zelfs met z'n basketbal."

Kleine generaal

De wereld leerde Kim Jong-un eigenlijk pas in 2010 kennen, toen hij formele functies kreeg in de communistische partij. Vanaf dat moment was duidelijk dat hij zijn vader zou opvolgen als leider van het land. Voor Ko was dat al vanaf 1992 duidelijk toen zijn opa het land nog leidde.

Het was onmogelijk voor hem om als normaal mens op te groeien.

Ko Yong Suk

Kim kreeg op zijn achtste verjaardag een generaalsuniformpje cadeau, compleet met sterren. Echte generaals met echte sterren op de schouders bogen voor hem. "Het was onmogelijk voor hem om als normaal mens op te groeien, als iedereen om hem heen zich zo gedraagt."

Wasserette

Ondanks hun status aparte in Noord-Korea besloot Ko in 1998 om samen met haar gezin te deserteren. Haar zus werd ongeneeslijk ziek. Daarmee stond hun link met het regime op het spel. Het gezin woonde nog steeds in Bern, met diplomatieke paspoorten op zak reed de familie naar de Amerikaanse ambassade. Daar vroegen ze asiel aan.

Sindsdien leven ze onder een nieuwe naam een teruggetrokken bestaan in Amerika. Ko spreekt nog steeds amper Engels: "Het enige wat ik kan doen is wassen", zegt ze. Dus heeft ze samen met haar man een wasserette. De kinderen van het echtpaar gingen in Amerika naar school en hebben geen enkele interesse in Noord-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl