Amsterdamse Airbnb-aanbiedingen
NOS Nieuws

575.000 toeristen via Airbnb in Amsterdam

575.000 toeristen boekten in 2015 via verhuurdersplatform Airbnb een kamer, appartement of huis in Amsterdam. Gemiddeld sliepen de toeristen iets meer dan 3 nachten in de stad. De groep waarmee zij kwamen was gemiddeld 2,5 personen groot.

Die informatie is door de website vrijgegeven in hetzelfde weekend dat delegaties uit toeristische wereldsteden in Amsterdam bijeen zijn. Steden als Amsterdam, Berlijn, New York en Barcelona bespreken hoe de uitwassen van de deeleconomie het beste kunnen worden bestreden. Zij pleiten onder meer voor een grotere informatieplicht voor verhuurplatformen als AirBnB.

Verhuurders

In totaal verhuurden in 2015 14.200 Amsterdammers een huis. In 14 procent van de verhuurde huizen woont de aanbieder niet zelf.

Gemiddeld werden de woningen 28 nachten verhuurd en leverde dat 3.800 euro op. Volgens Airbnb zegt bijna een derde van de verhuurders aan dat ze de inkomsten nodig hebben om rond te komen.

Buiten het centrum

Het verhuurdersplatform zegt dat de toeristen die van het platform gebruikmaken de Amsterdamse economie 380 miljoen euro opleveren. Dat is een optelsom van de inkomsten voor de verhuurders en wat de toeristen daarnaast nog uitgeven in de stad. De cijfers daarvan baseert Airbnb op een enquête die is gehouden onder de toeristen.

Niet alleen het centrum van Amsterdam profiteert daarvan, zegt Airbnb. Twee derde van de boekingen zijn buiten het centrum. Veel van de toeristen komen ook bijvoorbeeld in de cafés en restaurants daar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl