NOS Nieuws

Politie zat doodgeschoten Jalink voortdurend dicht op de huid

Vincent Jalink was een bekende in het Amsterdamse criminele circuit, maar daarbuiten niet echt, zegt NOS-justitieredacteur Remco Andringa. Gisteravond werd hij in zijn auto doodgeschoten in Diemen-Noord. Zijn zoontje was getuige van de liquidatie.

"Jalink was feestorganisator in Amsterdam en werd meerdere keren veroordeeld vooral wegens witwassen", aldus Andringa. "En ook op dit moment zouden er nog zaken lopen op het gebied van drugs en plofkraken."

Persoonsgerichte aanpak

Jalink zou tien tot vijftien jaar in de gevangenis hebben gezeten. Volgens het Parool hadden zijn laatste veroordelingen te maken met witwassen. De politie was daar achter gekomen via de zogeheten 'persoonsgerichte aanpak'. De politie gebruikt die bij criminelen die een luxeleven leiden, terwijl niet duidelijk is waar ze dat van betalen.

Die aanpak vond Jalink zelf onterecht. "Ze proberen dan een zaak tegen me te bouwen. Ze zitten me echt op de huid, terwijl ik veel geld betaal aan de Belastingdienst en mijn bedrijf gewoon goed loopt", zei hij tegen de krant. "Ik haal mijn geld uit die feesten."

Liquidatie in Diemen-Noord

Dure auto's

De politie hield hem vaak aan in de Amsterdamse binnenstad en in Zuidoost. "Ik denk wel tachtig of honderd keer", zei Jalink. Hij dacht dat de recherche dat deed vanwege zijn dure autosmaak. Hij reed veelal in Porsches en in BMW's.

"Dan komen ze weer aanrijden met hun bordje 'stop, politie'", vertelde hij geïrriteerd in het Parool. Volgens hem probeerde de politie hem uit te lokken. "Ze irriteren je tot je daar agressief van wordt en proberen je dan te pakken voor bedreiging of belediging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl