Luuk de Jong wordt besprongen door Bas Dost na zijn gelijkmaker tegen Ierland

De Jong voorkomt nederlaag matig Oranje

Het Nederlands elftal heeft in een bijzonder teleurstellend oefenduel ternauwernood gelijkgespeeld tegen Ierland. In Dublin leek Shane Long Ierland de winst te zullen bezorgen, maar vlak voor tijd kopte invaller Luuk de Jong Oranje op gelijke hoogte: 1-1.

Oranje begon wel aardig en zette de Ieren op eigen helft vast. Maar zodra de bal in de aanval kwam, stokte het. Quincy Promes en Vincent Janssen kwamen niet voor in het spel en Memphis Depay verspeelde de ene na de andere bal. Ierland stelde echter ook teleur en liet zich eigenlijk alleen gelden met een paar pittige slidings.

Toch kwamen de Ieren aan de leiding. Bij een hoekschop stond Virgil van Dijk niet op te letten, waardoor John O'Shea vrij kon inkoppen. Janssen redde nog - weliswaar met de hand - op de lijn, maar in de rebound werkte Long de bal alsnog achter de grabbelende Jasper Cillessen

Berghuis brengt wat meer elan

Na rust werd het niet beter, althans aan de zijde van Oranje. De Ieren trokken wat meer ten aanval en dat leverde een paar gevaarlijke hoekschoppen en vrije trappen op. Kopballen van Long verdwenen echter net over of naast het doel.

Na een uur spelen had Danny Blind wel genoeg gezien van Depay, waarna de bondscoach Steven Berghuis zijn debuut gunde. De aanvaller van Watford bracht wat meer elan in Oranje, maar echte kansen bleven uit. Halverwege de tweede helft verliet ook de moegestreden aanvoerder Kevin Strootman het veld.

De wedstrijd kabbelde naar het einde en waar de overwinning voor de Ieren in de lucht hing, viel toch ineens de gelijkmaker. Jetro Willems gaf, zoals het voorbije seizoen zo vaak het geval was bij PSV, een zuivere voorzet op invaller Luuk de Jong, die doelman Darren Randolph met een kopbal kansloos liet.

• ANP
    Bondscoach Danny Blind zag een matig Nederlands elftal in Dublin
  • ANP Pro Shots
    De basiself van Oranje tegen Ierland
    De technische staf van Oranje met Dick Advocaat in zijn eerste wedstrijd sinds zijn rentree bij Oranje als assistent van Danny Blind
  • ANP
    Aanvoerder Kevin Strootman is Glenn Whelan te snel af
  • ANP
    De Ieren juichen na de openingstreffer van Shane Long (uiterst rechts)
    Bas Dost knuffelt Luuk de Jong na diens gelijkmaker in de slotfase tegen Ierland