Nepalese sjerpa's op de Mount Everest
NOS Nieuws

Lichaam vermiste klimmer gevonden op Mount Everest

Op de flanken van de Mount Everest is het lichaam van een klimmer gevonden die sinds zaterdag werd vermist. Het lijk wordt naar beneden gebracht door sherpa's. In totaal zijn er nu vier bergbeklimmers om het leven gekomen sinds de hoogste berg ter wereld begin mei opnieuw voor klimmers werd geopend.

De 58-jarige man uit India maakte deel uit van een groep bergbeklimmers die vorige week zaterdag het contact met de buitenwereld verloor. De groep was op zo'n 8600 meter hoogte toen het weer plotseling omsloeg. Berggidsen konden twee Indiërs uit de groep niet meer terugvinden.

Omdat zij zich in de zogenoemde Zone des Doods bevonden, werd gevreesd voor hun levens. Op die hoogte is er niet voldoende zuurstof om te overleven. Het lichaam van de andere vermiste klimmer is nog niet gevonden. Zijn lijk ligt waarschijnlijk een stuk hoger.

Doden

Een Indiër uit dezelfde groep bergbeklimmers overleed maandag aan hoogteziekte en uitputting. De man bezweek toen hij door sherpa's naar een lager gelegen kamp werd gebracht. Vorige week vrijdag kwamen ook de Nederlandse klimmer Eric Arnold en een Australische vrouw om het leven op de Mount Everest.

Het lichaam van Arnold is inmiddels geborgen. Het lijk ligt in een mortuarium in de Nepalese hoofdstad Kathmandu en wordt morgenavond overgebracht naar Nederland. Het stoffelijk overschot van de Australische vrouw is ook door sherpa's van de berg gehaald.

Naast de doden werden er ook tientallen zieken gemeld op de Mount Everest, voornamelijk mensen met bevriezingsverschijnselen. Een Indiase vrouw moest per helikopter naar een ziekenhuis in Kathmandu worden gevlogen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl