NOS Nieuws

Nieuw plan om varkenshouders te helpen

Boerenorganisaties, de Rabobank en het ministerie van Economische Zaken hebben een reddingsplan voor de varkenssector gemaakt. Zij zullen de komende jaren 200 miljoen euro investeren in de varkenshouderij.

Dat blijkt uit stukken die zijn uitgelekt via vakblad Boerderij. Al maanden praten de partijen over een plan om de sector te helpen.

De honderden miljoenen euro's zijn onder meer bedoeld voor boeren die willen uitbreiden, en om bedrijven zonder toekomstperspectief te laten stoppen zonder dat de boeren persoonlijk in grote problemen komen. Het idee is dat de bedrijven waar het wel goed mee gaat, gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld de gebouwen en varkensrechten van de boeren die ermee stoppen.

Financiële problemen

Volgens de partijen die meedoen aan het plan is het geld hard nodig om de sector te redden. Vorig jaar liet de Rabobank weten dat 20 procent van de 5000 varkenshouders in Nederland in ernstige financiële problemen zit. De bank voorspelde dat het aantal varkensbedrijven over tien jaar is gehalveerd.

De belangrijkste oorzaak voor de problemen is dat varkenshouders meer vlees produceren dan waarnaar vraag is. De meeste boeren produceren daarom ver onder de kostprijs.

Samenwerken tegen overproductie

Een belangrijk onderdeel van het actieplan is dan ook om varkensboeren meer te laten samenwerken om de productie van varkens beter af te stemmen op de vraag. Zo moet overproductie worden tegengegaan en de kwaliteit van het vlees worden verbeterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl