NOS Nieuws

Kabinet geeft geld uit in Voorjaarsnota, maar niet iedereen is blij

In de Voorjaarsnota van minister Dijsselbloem staat dit jaar goed nieuws voor sommige sectoren. De tegenvallers op de begroting zijn weggewerkt en er is extra geld beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen, de politie-inzet, de slachtoffers van de aardbevingen in Groningen en werkende ouders. Toch is niet iedereen in een juichstemming.

Zo krijgt de politie er dit jaar 188 miljoen euro bij. Een groot deel van dat bedrag was eind vorig jaar al toegezegd. Het extra geld is bestemd voor een verbetering van de cao, de inzet vanwege de stijging van het aantal asielzoekers, en om de opsporing te versterken. Vakbond ACP vindt het niet genoeg. "Het bedrag is volstrekt onvoldoende om het huidige takenpakket uit te kunnen blijven voeren", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. Hij vindt dat de politie zeker 500 miljoen nodig heeft.

ACP zegt dat het minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie niet is gelukt om binnen het kabinet extra geld vrij te maken voor de politie en de veiligheidssector. Ze gaan met de minister om tafel. De Nationale Politie heeft te maken met grote financiële problemen. Voor dit jaar wordt rekening gehouden met een tekort van zo’n 170 miljoen euro. Het extra geld dat er nu bijkomt dekt die tekorten niet.

Als je de hele tijd rommelt met de kinderopvang worden ouders wantrouwig.

Gjalt Jellesma van BOinK

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) is blij dat ouders vanaf volgend jaar meer geld krijgen voor kinderopvang, maar plaatst wel een kanttekening. BOinK is bang dat ouders niet meer weten waar ze aan toe zijn aangezien de afgelopen jaren flink is gesleuteld aan de regelingen wat betref kinderopvang. Zo werd er in 2013 100 miljoen euro vrijgemaakt, maar twee jaar later besloot het kabinet de toeslag op termijn weer af te schaffen.

De belangenvereniging vraagt zich dan ook af of er nu er extra geld komt er ook meer vrouwen zullen gaan werken. "Als je de hele tijd rommelt met de kinderopvang, dus eerst flink bezuinigen en daarna weer geld erbij leggen, worden ouders wantrouwig”, zegt voorzitter Gjalt Jellesma.

Ook de Stichting Voor Werkende Ouders en de Brancheorganisatie Kinderopvang zijn niet blij met het 'jojo'-beleid en hopen dat er de komende jaren duidelijkheid komt voor ouders.

Meer dan terecht

In Groningen is er positief gereageerd op de mededeling van minister Dijsselbloem. Tussen 2016 en 2024 gaat er 244 miljoen naar het noorden om de slachtoffers van de aardbevingen te helpen. Een deel van het geld is bestemd voor de herinvoering van de waardevermeerderingsregeling. Mensen met schade kunnen door deze regeling geld krijgen voor het aanschaffen van bijvoorbeeld zonnecollectoren.

SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar is blij dat Den Haag aan Groningen heeft gedacht. "Dat is te danken aan onze gezamenlijke inzet van provincie, gemeenten, de Groninger Bodembeweging en heel veel mensen meer." Ook de PvdA is opgetogen en vindt het extra geld meer dan terecht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl