Demonstranten in Skopje, op 26 april. Rechts is president Ivanov afgebeeld
NOS Nieuws

Macedonische president trekt amnestie in voor deel verdachten afluisterschandaal

President Gjorge Ivanov draait de amnestie terug die hij eerder had verleend aan 22 van de 56 mensen die zijn beschuldigd van deelname aan een wijdverbreid afluisterschandaal in Macedonië.

Het intrekken van de amnestie voor de 22 komt na zware internationale druk van de EU en de VS. Die eisten dat de vrijstelling van alle beschuldigden ongedaan zou worden gemaakt.

Ivanov heeft de namen van de 22 niet bekendgemaakt. Daardoor is het niet duidelijk of onder hen een van de prominentste politici is die betrokken zijn bij het schandaal: voormalig premier Nikola Gruevski van Ivanovs eigen conservatief-christelijke regeringspartij VMRO-DPMNER.

Journalisten en rechters

Het schandaal in de voormalige Joegoslavische republiek kwam in februari vorig jaar aan het licht. De oppositie beschuldigde de toenmalige premier Gruevski ervan dat hij en de baas van de contraspionage meer dan 20.000 mensen hadden laten afluisteren.

Een speciaal aanklager onderzocht de afluisterpraktijken. Die bracht aan het licht dat de regering vooral journalisten en rechters in de gaten wilde houden en de verkiezingen wilde manipuleren.

Onrust

De onthulling van de grootschalige afluisterpraktijken veroorzaakte in het land grote politieke onrust, die al meer dan een jaar duurt.

Er braken in april nieuwe rellen uit toen president Ivanov besloot dat 56 betrokkenen bij het afluisterschandaal vrijuit zouden gaan. Hij zei dat hij dat deed om een eind te maken aan de politieke crisis. Zijn kantoor werd daarop belaagd en zwaar beschadigd.

Verkiezingen

De vervroegde verkiezingen op 5 juni zijn uitgesteld. Het Macedonische parlement nam die beslissing na een uitspraak van het constitutionele hof. Die oordeelde dat de ontbinding van het parlement niet grondwettig was. Daarop kwam het parlement weer bijeen en nam het besluit tot uitstel.

Volgende week begint er waarschijnlijk een procedure om president Ivanov tot aftreden te dwingen.

EU-bemiddeling

De EU heeft geprobeerd te bemiddelen, maar het is de Oostenrijkse eurocommissaris Johannes Hahn niet gelukt de belangrijkste partijen in Macedonië om tafel te krijgen. Hij heeft eerder gezegd dat Macedonië steeds verder verwijderd raakt van lidmaatschap van de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl