NOS Nieuws

Voorjaarsnota: meer geld voor asiel en Groningen

Dijsselbloem: meer geld voor asiel en Groningen

Het kabinet trekt dit jaar extra geld uit voor de opvang van asielzoekers en om knelpunten op te lossen voor slachtoffers van de aardbevingen in Groningen. Tegenvallers op de begroting zijn weggewerkt. Dat staat in de Voorjaarsnota van minister Dijsselbloem. Veel van de plannen waren door het kabinet al in grote lijnen aangekondigd of ze waren uitgelekt. Nu zijn meer details bekend geworden.

De politie krijgt er dit jaar 188 miljoen euro bij. Het grootste deel van dat bedrag, dat vorig jaar al was bekendgemaakt, is bestemd om de opsporing te versterken en de cao te verbeteren. 49 miljoen euro is bedoeld voor extra politie-inzet vanwege de stijging van het aantal asielzoekers.

Turkije en marechaussee

Het kabinet trekt verder 94 miljoen uit voor de uitvoering van de asielafspraken met Turkije en 166 miljoen voor opvang in de regio. Ook Defensie krijgt meer geld voor de asielinstroom: 25 miljoen euro voor het extra werk van de Marechaussee.

Verder gaat er in negen jaar in totaal 244 miljoen extra naar Groningen in verband met de problemen rond de aardbevingen.

Ambtenarensalarissen

De tegenvallers waarmee het kabinet te kampen had, zijn weggewerkt. Het ging daarbij vooral om de gevolgen van de salarisverhoging van de ambtenaren en de geringe inflatie. Dat leverde een tegenvaller op van 1,4 miljard.

Verder was er een tegenvaller door hogere uitgaven voor asielzoekers. Daar stond tegenover dat er dit jaar door de aantrekkende economie 1 miljard meer aan belasting binnenkomt dan was geraamd.

Per saldo geeft het kabinet niet meer uit dan was afgesproken. Dijsselbloem verwacht dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 1,4 procent. Dat is een verbetering van 0,1 procent ten opzichte van Prinsjesdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl