Medewerkers van PostNL in een sorteercentrum in Waddinxveen

'Belgische Bpost wil PostNL overnemen'

Bpost wil PostNL overnemen, meldt de Belgische krant Le Soir.

Beide postbedrijven laten weten maandag voor de opening van de beurs met een mededeling te komen, maar willen verder geen commentaar geven.

De handel in Bpost op de Belgische beurs werd om 12.30 uur stilgelegd. Om 13.00 uur werd ook de handel in aandelen PostNL stilgelegd door de AFM. Tussen 12.30 en 13.00 uur steeg het aandeel PostNL 5,4 procent in waarde.

Wat voor bedrijf is Bpost?

De postbezorger is de grootste van België. Het bedrijf levert dagelijks 126.000 pakketjes en 9,1 miljoen brieven af.

Lange tijd was Bpost, net als de Nederlandse posterijen vroeger, volledig in handen van de staat. Nog steeds bezit de Belgische overheid iets meer dan de helft van het bedrijf.

"Sinds de gedeeltelijke privatisering is het postbedrijf volop winst gaan maken", zegt Steven Rombaut, economieredacteur bij de Belgische omroep VRT. "Dat is bekroond met een beursgang in 2013."

Om het bedrijf winstgevend te maken moest het wel afslanken, volgens Rombaut. "De laatste jaren zijn de meeste medewerkers die met pensioen gingen, niet vervangen door nieuwe medewerkers, of ze zijn vervangen door goedkopere krachten. Zo transformeerde het van een oud en log overheidsbedrijf naar een modern beursgenoteerd bedrijf. Ondanks de afname van de briefpost blijft het bedrijf zo winstgevend."

Er werken meer dan 24.700 mensen bij de postbezorger. Het had afgelopen jaar een omzet van 2,4 miljard euro en maakte 288 miljoen euro nettowinst.

Vergeleken met PostNL

In vergelijking met PostNL is het Belgische bedrijf dus kleiner, zowel in omzet als in volumes. De Nederlandse postbezorger leverde afgelopen jaar dagelijks 500.000 pakketjes en 10 miljoen brieven af.

Het bedrijf ontstond in 2011 uit een opsplitsing van TNT. De postdivisie van het bedrijf ging toen verder onder de naam PostNL. Er werken zo'n 56.0000 mensen bij het bedrijf.

Afgelopen jaar boekte de bezorger een omzet van 3,4 miljard euro en maakte 149 miljoen euro nettowinst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl