Favour in de armen van arts Bartolo
NOS Nieuws

Tientallen Italianen willen deze vluchtelingenbaby adopteren

Tientallen gezinnen in Italië hebben zich gemeld voor de adoptie van een baby uit Mali. Het negen maanden oude meisje kwam dinsdag zonder haar ouders aan op Lampedusa. Ze is in Italië uitgegroeid tot een nieuw symbool van de vluchtelingendrama's.

Favour, zoals het meisje is genoemd, maakte met haar moeder, die volgens sommige media zwanger was, de overtocht over de Middellandse Zee van Libië naar Lampedusa. Het ging mis toen de rubberboot, met 120 mensen aan boord, kapseisde.

Er zijn vijf lichamen geborgen. Favours moeder zou door een defecte motor aan zware brandwonden zijn overleden. Of de vader van het meisje ook op de boot zat, is niet duidelijk.

Een reddingswerker vangt Favour op

Een Nigeriaanse vrouw die de boottocht ondanks ernstige brandwonden overleefde, had zich op zee over Favour ontfermd. Aan land overhandigde een reddingswerker het meisje aan de Italiaanse arts Pietro Bartolo, de enige arts die op Lampedusa werkt. Ze was licht onderkoeld en uitgedroogd, maar maakt het nu goed.

"Ze sloeg haar armen om mijn nek en plaste over me heen, maar ze liet geen enkele traan", zei Bartolo over het moment dat hij Favour in zijn armen kreeg. "Het is een mooi en lief meisje."

Het went nooit. Iedere keer als ik een lijkzak moet openen, heb ik buikpijn.

Arts Pietro Bartolo

Bartolo wil Favour graag adopteren, zo heeft hij laten weten. "Ik heb daartoe een aanvraag ingediend. Ik zou heel graag voor altijd voor haar willen zorgen." Vijf jaar geleden nam de arts een 17-jarige Tunesische jongen op in zijn gezin. Maar omdat het nu om een baby gaat en Bartolo inmiddels 60 jaar is, is de kans klein dat hij Favour zal mogen adopteren, beseft hij ook zelf.

Een foto van Bartolo en Favour die op Twitter werd geplaatst door Unicef, zorgde voor een golf van emotie in Italië. Tientallen mensen vanuit heel Italië belden met de kinderorganisatie van de VN om Favour te adopteren.

Favour en andere overlevenden zullen per boot van Lampedusa naar Sicilië worden overgebracht. Daar komt de baby eerst terecht in een opvangcentrum voor kinderen, alvorens er een geschikt adoptiegezin voor haar wordt gevonden.

Bartolo heeft al heel wat gezien op Lampedusa: duizenden migranten, jong en oud, dood en levend. "Maar het went nooit. En iedere keer als ik een lijkzak moet openen, heb ik buikpijn."

Bartolo was één van de hoofdpersonages in de documentaire Fuocoammare van Gianfranco Rosi. Deze documentaire, over de vluchtelingen op Lampedusa, ​won in februari een Gouden Beer op de Berlinale, het internationale filmfestival van Berlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl