Microsoft -topman Satya Nadella tijdens de keynote van ontwikkelaarsconfernetie BUILD
NOS Nieuws

Finse regering boos op Microsoft na nieuwe ontslagronde

De Finse overheid is boos op Microsoft. De softwaremaker schrapt 1850 banen binnen zijn mobiele tak en het grootste deel daarvan verdwijnt in Finland (1350 arbeidsplaatsen). Het is een nieuwe klap voor een land dat nog maar een paar jaar geleden dankzij Nokia leidinggevend was in de telefoon-industrie. Microsoft kocht Nokia in 2013.

“Ik ben teleurgesteld, Microsoft heeft zich niet gehouden aan eerdere beloftes”, zei de Finse minister van Financiën Alexander Stubb gisteren in het parlement. Zijn collega van werkgelegenheid, Jari Lindström, vulde aan: “Het bedrijf moet beseffen wat de gevolgen hiervan zijn."

De ontslagronde van eerder deze week betekent dat het merendeel van de Nokia-medewerkers niet meer voor Microsoft werkt. De mensen die nog wel in dienst zijn, werken bij onderzoeksafdelingen en houden zich bezig met de verkoop. Op het hoogtepunt had Microsoft 25.000 Nokia-medewerkers in dienst.

Grote domper

Toen Microsoft in 2013 Nokia overnam, werkten de twee bedrijven al nauw samen in de productie van Windows-smartphones. Nokia produceerde 90 procent van de telefoons en er gingen geruchten dat de Finse fabrikant van plan was Windows in te ruilen voor Android. Met de overname wilde Microsoft de productie van zijn smartphones veilig stellen.

Maar de overname bleek een mislukking en kostte Microsoft tot nu toe 8 miljard dollar aan afschrijvingen, berekende The Verge. Met de overname zelf was drie jaar geleden 7,2 miljard dollar gemoeid.

Microsoft heeft minder dan 1 procent van de smartphone-markt in handen.

Een Fins bedrijf kocht onlangs de rechten om weer Nokia-telefoons te produceren, die zullen draaien op het besturingssysteem Android.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl