Obama met naast hem de Japanse premier Abe na afloop van de G7-top
NOS Nieuws

'Japan wil vooral dat Obama ziet hoe vreselijk een atoombom is'

President Obama legt vandaag in Hiroshima een krans bij het monument voor de slachtoffers van de atoombom, die de Amerikanen in 1945 op de stad gooiden. Het is een omstreden bezoek, dat zowel in Japan als in de VS gevoelig ligt.

Obama is in Japan vanwege de G7-top die de afgelopen dagen in Japan werd gehouden. Hij is de eerste zittende Amerikaanse president die een krans legt bij het monument in Hiroshima.

Rookwolk

Amerika heeft al duidelijk gemaakt dat Obama geen excuses zal aanbieden voor de bom. "En dat willen de Japanners ook helemaal niet", zegt correspondent Kjeld Duits. "Ze willen vooral dat Obama ziet wat er hier gebeurd is toen de bom viel, en hoe vreselijk dat was. In de VS laten ze vooral foto's zien van de enorme rookwolk; bijna nooit van de slachtoffers."

Voor excuses is het sowieso al veel te laat voor veel Japanners, zegt Duits. "Ik sprak een overlevende en die zei dat de mensen die excuses willen, allemaal zijn omgekomen toen de bom viel. Overlevenden vinden dat zijn bezoek op zich al een soort excuus is. Japan wil vooral vooruit kijken naar een wereld zonder kernwapens."

Signaal

Ook voor de Amerikanen staat het bezoek vooral in het teken van de toekomst, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Obama maakt zich sterk voor een kernwapenvrije wereld, vandaar ook de deal met Iran van vorig jaar. Maar daarnaast wil hij met dit bezoek de wereld ook herinneren aan de verschrikkingen die kernwapens kunnen aanrichten."

De Amerikanen denken nog steeds dat door de atoombommen miljoenen levens zijn gespaard.

Correspondent Arjen van der Horst

Of het ooit van Amerikaanse excuses zal komen, is volgens Van der Horst zeer de vraag. "In de VS denken veel mensen nog steeds dat de atoombommen op Hiroshima en later op Nagasaki nodig waren om sneller een eind te maken aan de Tweede Wereldoorlog. De VS vreesde dat Japan tot de laatste man zou doorvechten en dat de oorlog nog jaren zou duren. Nog altijd denken veel Amerikanen dat er door die bommen miljoenen levens zijn gespaard, al klinkt dat wrang in de oren van de Japanners."

Obama wil ook een signaal afgeven aan de landen rondom Japan. "Door het oorlogsverleden zijn er altijd spanningen gebleven tussen Japan en landen als China en Zuid-Korea. Dat komt ook doordat Japan nooit het boetekleed heeft aangetrokken, zoals Duitsland dat bijvoorbeeld wel heeft gedaan. Obama wil nu laten zien dat twee voormalige vijanden, de VS en Japan, zich kunnen verzoenen en krachtige partners kunnen zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl