NOS Nieuws

The Guardian: journalist verzon zijn bronnen

Een journalist die schreef voor The Guardian heeft volgens de krant in tal van artikelen bronnen verzonnen. De Britse kwaliteitskrant heeft dertien artikelen van freelance journalist Joseph Mayton offline gehaald en daarnaast artikelen gewijzigd. Mayton zelf ontkent.

Bij The Guardian gingen in februari alle alarmbellen af toen genoemde bronnen in een artikel van Mayton de krant vertelden dat ze de journalist nooit hadden gesproken. The Guardian liet een extern onderzoek doen naar de stukken van de journalist en kwam daarna bovendien tot de conclusie dat veel bronnen niet bestonden.

Anonieme bronnen

The Guardian biedt excuses aan aan de mensen die ten onrechte zijn genoemd in de berichten en aan zijn lezers. De krant neemt zich voor om meer onderzoek te doen naar freelancers. Ook wil The Guardian de richtlijnen voor het gebruik van anonieme bronnen afstoffen.

Joseph Mayton, sinds 2009 actief voor de krant en gevestigd in San Francisco, heeft volgens The Guardian ruim een maand de tijd gehad om het tegendeel te bewijzen. De meeste bronnen waar twijfel over bestond, kon hij niet hard maken, zegt de krant op zijn website.

Mayton bestrijdt dat hij quotes heeft verzonnen. In een verklaring, die hij op Twitter heeft gezet, schrijft Mayton dat hij niets heeft verzonnen en dat sommige bronnen blijkbaar van hun woorden willen terugkomen. Ook werpt hij de beschuldiging van zich dat hij niet aanwezig was bij bijeenkomsten of gebeurtenissen waarover hij schreef. Wel erkent de journalist dat hij zijn interviews beter had kunnen opnemen en dat hij aantekeningen had moeten bewaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl