De module voordat werd gepoogd hem op te blazen
NOS Nieuws

Oppompen nieuwe module ISS-ruimtestation mislukt

NASA heeft het opblazen van een bijzondere nieuwe ISS-module stilgelegd. Astronaut Jeffrey Williams zette vanmorgen de luchttoevoer naar de Bigelow Expandable Activity Module open, maar dat had nauwelijks effect. De BEAM werd slechts enkele centimeters groter.

Medewerkers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zijn nu aan het analyseren waarom het compartiment niet uitvouwde. Mogelijk volgt morgen dan een nieuwe opblaaspoging.

Het in gebruik nemen van de BEAM is een zaak van de lange adem. De module werd vorige maand gelanceerd en is met een ruimtevrachtschip naar het ISS gebracht. Met de module moeten de ISS-astronauten een stuk meer leefruimte krijgen, zonder dat de extra ruimte op volledige grootte en gewicht hoeft te worden vervoerd.

Zo moet de module er straks uit gaan zien

"De BEAM is met een robotarm uit het vrachtschip opgepikt en gekoppeld aan een van de Amerikaanse modules van het ISS", zei ruimtevaartdeskundige Arno Wielders in het NOS Radio 1 Journaal.

Als de module eenmaal is opgeblazen dan is hij nog niet toegankelijk voor de astronauten. "Als hij helemaal is uitgevouwen, moet de luchtdruk in de module nog op hetzelfde niveau worden gebracht als in het ISS."

Als alle controles zijn gedaan, kunnen de astronauten vanaf volgende week gebruikmaken van hun extra kamer.

Dit soort modules zijn de toekomst.

Arno Wielders, ruimtevaartdeskundige

Volgens Wielders gaat het om een experiment. "Dit soort modules zijn de toekomst. Ze gaan de komende tijd in het ISS testen of alles werkt. Kan de module tegen straling in de ruimte? Is die bestand tegen inslagen van ruimtevuil? En hoe houdt de BEAM zich onder heel koude of heel warme temperaturen?"

Het testproject met de BEAM kost zo'n 16 miljoen euro. De BEAM is vernoemd naar de Amerikaanse zakenman Robert Bigelow, die een bedrijf opzette dat onder meer losse uitbreidingsmodules voor ruimteschepen bouwt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl