NOS Nieuws

Chinese onderzeeërs met kernwapens in de Zuid-Chinese Zee

China laat binnenkort kernonderzeeërs met kernwapens in de Stille Oceaan patrouilleren. Het is voor het eerst dat dat gebeurt.

Volgens het Chinese leger is de maatregel het antwoord op nieuwe Amerikaanse wapensystemen die in de regio worden geplaatst. Die gaan ten koste van het militaire evenwicht in de regio, zegt het leger. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste onderzeeër gaat patrouilleren.

China verwijst naar Amerikaanse plannen die in maart werden bekendgemaakt om nieuwe raketsystemen in Zuid-Korea te plaatsen. Ook werkt de VS aan een nieuw soort kruisraket die binnen een uur China kan bereiken. De regering in China ziet dat als een grote bedreiging.

De spanning tussen China en de VS is de afgelopen tijd gestegen doordat China aanspraak maakt op een aantal eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

In een recent rapport van het Pentagon in Washington werd al verwacht dat Chinese onderzeeërs met kernwapens "ergens in 2016" zouden uitvaren.

Onderzeeërs met kernwapens

China werkt al 30 jaar aan kernwapens die vanaf onderzeeërs gelanceerd kunnen worden. Maar door technologische problemen is dat al die jaren niet gelukt. Nu zouden de duikboten wel uitgerust kunnen worden met kernraketten.

Geschat wordt dat China over 260 kernraketten beschikt terwijl de VS en Rusland er elk 7000 hebben. Het Chinese leger zegt dat de verschillen zo groot zijn dat de volksrepubliek erg kwetsbaar is geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl