NOS Nieuws

'Bijna 40 kinderen onwettig in gesloten inrichting'

In het jeugdbehandelcentrum Schakenbosch in Leidschendam zitten 38 kinderen die daar eigenlijk niet behandeld hadden mogen worden. De kinderrechter moet voor behandeling in een gesloten instelling toestemming moeten geven, maar dat is niet gebeurd, meldt NRC Handelsblad.

Het gaat om kinderen tussen de 12 en 18 jaar, de meesten met een lichte verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen.

In Schakenbosch zou de vrijheid van de 38 kinderen worden beperkt als de leiding vindt dat dat nodig is, bijvoorbeeld als dwang de enige manier is om medicijnen te geven. Ook kunnen ze in hun kamer worden opgesloten, schrijft de krant. Ze zitten er wel vrijwillig, of met toestemming van hun ouders.

Onderzoek Inspectie

De Inspectie Jeugdzorg heeft op verzoek van het ministerie van VWS onderzoek gedaan naar de opvang in de jeugdzorg. Het rapport daarover is klaar en wordt binnenkort door het ministerie naar de Tweede Kamer en de instellingen gestuurd.

De inspectie moest antwoord geven op de vraag waar in het grijze gebied van regelgeving instellingen in de fout gaan en waar niet. Instellingen weten niet altijd of ze binnen de regels blijven.

Een van de conclusies zou zijn dat Schakenbosch 38 kinderen niet had mogen plaatsen. Of dat inderdaad niet mag, hangt onder meer af van het antwoord op de vraag of Schakenbosch een gesloten of een open instelling is. VWS wil nog niets over het rapport of de zaak-Schakenbosch zeggen.

Het jeugdbehandelcentrum spreekt tegen dat het zich niet aan de regels houdt. De Inspectie Jeugdzorg en Inspectie Gezondheidszorg hebben volgens Schakenbosch onderzoek gedaan en geconstateerd dat de rechtspositie van de jongeren verantwoord en conform de wet wordt gerespecteerd. "Wij volgen de bestaande kaders van VWS en dat gebeurt met instemming van de inspectie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl