Grote bosbranden in Canada leggen de productie van olie daar plat.
NOS Nieuws

Prijs ruwe olie opgelopen tot 50 dollar per vat

Voor het eerst in ruim een half jaar is de prijs van een vat ruwe olie weer boven de 50 dollar gestegen. De prijs wordt opgedreven door een daling van de olievoorraden en problemen met de productie in verschillende landen.

Afgelopen twee jaar kelderde de prijs, tot een dieptepunt van minder dan 28 dollar in januari. De daling droeg bij aan grote problemen in de oliesector. Oliemaatschappijen schortten investeringen op en moesten inkrimpen.

Sindsdien loopt de koers weer geleidelijk op. Vanmorgen stond de koers van een vat Brent-olie op 50,12 dollar. Zo hoog heeft de koers sinds begin november niet gestaan.

Brand en aanvallen

De stijging heeft te maken met productieproblemen in grote olieproducerende landen. Zo kampt Nigeria met aanvallen op pijpleidingen en platforms, worden de fabrieken in Venezuela geteisterd door stroomuitval en lijdt de productie in Canada onder grote bosbranden. Ook zijn de olievoorraden in de VS flink afgenomen.

Doordat het overschot aan olie op de markt afneemt, kan de ruwe olie weer voor een iets hogere prijs verkocht worden. Ook de prijs aan de benzinepomp is de afgelopen weken weer iets opgelopen.

De stijgende prijs leidt niet direct tot herstel in de oliesector. Gisteren nog kondigde Shell aan dat het bedrijf mede door de lage olieprijs nog meer banen moet schrappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl