G7-leiders in de Shinto-tempel in Ise Shima
NOS Nieuws

G7-top Japan van start na bezoek aan Shinto-tempel

In het Japanse Ise-Shima zijn de G7-leiders begonnen aan een tweedaagse top. Maar eerst nam de Japanse premier Abe de leiders van de grote industrielanden mee naar de belangrijkste Shinto-tempel van het land.

De nationalistische premier heeft er bewust voor gekozen de top in de buurt van dit centrum van de traditionele Japanse religie te laten plaatsvinden. De leiders werden door priesters rondgeleid, plantten een boom en poseerden voor de officiële foto van de top.

Vluchtelingen

Ook de EU is vertegenwoordigd in Japan, onder meer omdat de vluchtelingencrisis hoog op de agenda staat. Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft de G7-leiders gevraagd om hulp in de aanpak van de stroom vluchtelingen uit Afrika en Syrië.

De agenda van de G7 is breed: het gezelschap spreekt onder meer over stimulering van de wereldeconomie, de strijd tegen terrorisme, de opwarming van de aarde, het klimaat, de nucleaire ambities van Noord-Korea, en de Chinese gebiedsuitbreiding in de Zuid-Chinese Zee.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua bracht gisteren al de boodschap dat de G7 zich niet moet bemoeien met Chinese aangelegenheden.

Okinawa

Aan de vooravond van de top sprak Abe apart met president Obama over de moord op een Japanse vrouw op het eiland Okinawa, waarvoor een Amerikaanse militair is opgepakt. Op Okinawa is een grote Amerikaanse militaire basis.

In het verleden hebben zich al vaker problemen voorgedaan tussen de militairen en de lokale bevolking. Een deel van de bevolking zou de Amerikanen graag zien vertrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl