Een arts toont een lek implantaat
NOS Nieuws

Betere Europese controle op kunstheup, borstimplantaat en pacemaker

De Europese landen gaan de veiligheid van medische hulpmiddelen gezamenlijk vergroten. Het gaat in totaal om 25.000 producten; van pleisters, kunstheupen, pacemakers en laboratoriumtesten tot zwangerschapstesten en implantaten.

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft vanavond met haar Europese collega's en het Europees Parlement een akkoord bereikt. Ze spreekt over een belangrijke stap voor alle Europese burgers. "Want vroeg of laat komen we allemaal in aanraking met medische hulpmiddelen", aldus Schippers.

Beter kiezen

Het akkoord behelst een strengere regelgeving voor het op de markt brengen van hulpmiddelen. Ook komt er verscherpt toezicht op producten die al op de markt zijn. Consumenten kunnen in een uitgebreide database informatie opzoeken over de medische hulpmiddelen, zodat ze beter kunnen kiezen welke kunstheup of pacemaker geschikt is.

Op implantaten en in-vitro diagnostica - dat zijn hulpmiddelen om bloed en urine uit het lichaam te onderzoeken - komt ook nog een extra controle door experts.

Verkeerde gel

In 2012 bleken de borstimplantaten van het Franse merk PIP grote gezondheidsproblemen te veroorzaken. Zo'n 1400 Nederlandse vrouwen moesten hun PIP-implantaat laten vervangen. In de implantaten was een verkeerde gel gebruikt waardoor ze konden gaan scheuren en lekken. Vrouwen kregen daardoor onder meer last van harde en vervormde borsten, vermoeidheid of pijnlijke gewrichten.

Het nieuwe Europese akkoord moet dergelijke problemen voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl