Regisseur Els van Driel en EO-eindredacteur Saskia Wielinga
NOS Nieuws

Nederlandse jeugdprogramma's vallen internationaal in de prijzen

De jeugddocumentaire Hoe Ky Niels werd is op een internationaal festival voor jeugdtelevisie in München in de prijzen gevallen. Bij de uitreiking van de Prix Jeunesse won de film in de categorie non-fictie voor kinderen van 11 tot 15. Ook won de documentaire de Gender Equity Prize.

Hoe Ky Niels werd gaat over Niels die is geboren als meisje maar verder wil als jongen. De documentaire maakt deel uit van de IKON-serie Mensjesrechten, die na het verdwijnen van de IKON door de EO is uitgezonden.

Beestieboys

Ook het VPRO-kinderprogramma Beestieboys kreeg in München een prijs. Het programma ging aan de haal met de kinderjuryprijs in de categorie 'Non-fictie 7 tot 10 jaar'.

In het programma gaan de presentatoren Tim den Besten en Nicolaas Veul op zoek naar de bijzondere band tussen mens en dier. De prijs ging naar een aflevering waarin Tao (10) afscheid neemt van zijn poes Torta.

De makers zijn naar eigen zeggen megablij met de prijs, volgens de VPRO de Oscar van de kindertelevisie. "Dit is de gaafste prijs die je als kinderprogramma kan winnen", aldus Den Besten en Veul.

De kinderjury in München koos Beestieboys uit bijna 400 programma's, ingestuurd door omroepen en producenten uit zestig landen.

De presentatoren Tim den Besten en Nicolaas Veul namen de prijs in ontvangst in München

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl