Hillary Clinton bij een campagnebijeenkomst in Californië
NOS Nieuws

Terug van weggeweest: Hillary Clintons e-mailschandaal

Het inspectierapport van haar voormalige ministerie laat er geen misverstand over bestaan: de manier waarop Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken haar e-mail gebruikte, deugde van geen kanten.

Het rapport van de inspecteur-generaal komt op een vervelend moment voor Clinton, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Ze zit midden in een verkiezingsstrijd met Bernie Sanders en krijgt ondertussen ook al bakken met kritiek van haar Republikeinse rivaal Donald Trump. Ze kan dit er nu gewoon niet goed bij hebben."

'Dit schandaal zal haar blijven achtervolgen'

"Hillary Clintons e-mailproblemen zijn zojuist stukken erger geworden", kopt The Washington Post dan ook. "Dit rapport verzekert dat haar mails tussen nu en 8 november een belangrijk doelwit worden van Trumps spervuur aan beschuldigingen." Op 8 november kiezen de Amerikanen hun nieuwe president.

In een eerste reactie bleef Trump nog enigszins op de vlakte. Hij noemde de uitkomsten van de onderzoek simpelweg "niet goed".

Schandalen

De nieuwswebsite Politico spreekt van "Hillary's zomer vol schandalen". Een FBI-onderzoek naar de strafbaarheid van Clintons e-mailgedrag is namelijk nog gaande. Over die zaak wordt ze vermoedelijk ergens in de komende weken verhoord. Ook loopt er een gerechtelijke procedure van een conservatieve groep die Clinton onder ede wil horen over haar e-mails.

Bovendien gaat Trump volgens wederom Politico een oud schandaal uit de mottenballen halen: het onroerendgoedproject Whitewater waarop de Clintons tienduizenden dollars verloren. Ze werden begin jaren 90 onder meer van financiële malversaties beschuldigd, maar de zaak kwam nooit voor de rechter.

Het is allemaal koren op de molen van haar tegenstanders, zoals de Republikeinse partijvoorzitter Reince Preibus. Hij zegt dat het rapport het zoveelste bewijs vormt van Clintons slechte beoordelingsvermogen. "Ze brak de wet en bedreigde onze nationale veiligheid", twittert hij.

Dergelijke kritiek had Clintons woordvoerder wel verwacht. "De Republikeinen zullen Clinton aanvallen omdat ze president wil worden, maar het rapport maakt duidelijk dat het gebruik van haar persoonlijke e-mail niet ongebruikelijk was op het ministerie, schrijft Brian Fallon op Twitter.

Fallon heeft een punt, want in het rapport staat dat voorgangers van Clinton de mailregels ook niet altijd volgden. Maar, zegt de inspecteur, bij Clinton waren de misstappen ernstiger.

Clinton en Sanders hebben zelf nog niet gereageerd op het rapport. Wel bood Clinton eerder al haar excuses aan voor haar e-mailgedrag en zei Sanders in een debat in oktober al dat hij er niets meer over wilde horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl