NOS Nieuws

Kamer tevreden met steun voor Griekenland

Een meerderheid in de Tweede Kamer is tevreden dat Griekenland opnieuw miljarden krijgt uit het steunpakket van de eurolanden. De eurogroep besloot vannacht dat de Grieken 10 miljard krijgen om de komende maanden door te komen. Ook komen er maatregelen om de schuldenberg door te komen.

Woordvoerder Nijboer van regeringspartij PvdA benadrukt dat nu verder kan worden gewerkt aan "economisch herstel en sociaal perspectief voor de Griekse bevolking.’’

Niet kwijtgescholden

Zijn collega Harbers van coalitiepartner VVD vindt het goed dat de Grieken gedwongen zijn alle bezuinigingen en hervormingen door te zetten die ze beloofd hebben. "Ook is het goed dat er nu een wet is waardoor automatisch wordt bezuinigd als Griekenland opnieuw van het pad raakt. Dat is belangrijk omdat de eurozone zich dan minder zorgen hoeft te maken over de houdbaarheid van de schuld." Hij benadrukt dat de Griekse schuld niet is kwijtgescholden.

Kamerlid Koolmees van D66 wijst erop dat schuldverlichting is afgesproken in ruil voor hervormingen om de komende maanden door te komen. Hij vindt het verstandig dat de Grieken hun financiën op orde moeten brengen. Volgens D66 is dat zowel in Grieks als Nederlands belang.

Mist

De SP is juist heel kritisch. Volgens woordvoerder Merkies wordt de deal tussen de ministers gepresenteerd als een grote doorbraak, maar blijft er veel mist hangen en worden veel beslissingen vooruitgeschoven. De SP vindt het niet duidelijk hoeveel schuldverlichting Griekenland krijgt en hoe het pakket er precies uit gaat zien. "Het is onzeker of het IMF gaat meedoen, want dat kan elk moment op basis van zijn eigen analyse beslissen dat de maatregelen niet voldoende zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl