In Indonesië staan ongeveer 500.000 tabaksfabrieken
NOS Nieuws

HRW: duizenden kinderen werkzaam in tabaksindustrie Indonesië

In Indonesië werken duizenden kinderen onder slechte omstandigheden voor grote tabaksproducenten. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch worden de kinderen, sommigen slechts 8 jaar oud, dagelijks blootgesteld aan nicotine en andere giftige stoffen.

Ook moeten de kinderen vaak veel te zwaar tillen en is de temperatuur op de werkplek vaak heel hoog. "Zo verdienen tabaksmaatschappijen veel geld over de rug van Indonesische kindarbeiders", zegt een woordvoerder van HRW in een rapport dat vandaag verscheen. Veel kinderen zijn zich niet bewust van de gevaren die ze lopen.

Campagne

De Indonesische overheid moet veel meer doen om dit soort praktijken te voorkomen, stelt de mensenrechtenorganisatie. Zo zou de regering een voorlichtingscampagne moeten beginnen om de kinderen en de tabaksproducenten te wijzen op de risico's.

Indonesië is de vijfde tabaksproducent ter wereld. In het land staan zo'n 500.000 plantages en fabrieken waar tabak wordt verbouwd of verwerkt.

Hoofdpijn en braken

HRW sprak met 227 mensen die werken in de Indonesische tabaksindustrie. Onder hen waren meer dan honderd kinderen tussen de 8 en 17 jaar. Ruim de helft van de kinderen zei regelmatig last te hebben van verschijnselen die wijzen op nicotinevergiftiging, zoals hoofdpijn, duizeligheid en braken.

Kinderen in Indonesië mogen hele dagen werken als ze 15 jaar oud zijn. Vanaf 13 jaar mogen ze al wel werken, maar niet onder schooltijd en ze mogen geen zwaar werk doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl