Het Shell-boorplatform Polar Pioneer
NOS Nieuws

Shell schrapt wereldwijd 2200 banen extra

Shell gaat wereldwijd nog eens 2200 banen schrappen. De overname van het Britse olie- en gasbedrijf BG en het ineenschuiven van de twee bedrijven gaat meer arbeidsplaatsen kosten. Eerder verwachtten Shell en BG dat de fusie van de twee bedrijven 2800 arbeidsplaatsen zou kosten, maar dat worden er dus 5000.

Vooral de lage olieprijzen zijn debet aan het banenverlies. "Het zijn zware tijden voor de olie-industrie", zegt de Britse Shell-directeur Paul Goodfellow.

Er zullen ook meer banen in Nederland verdwijnen. Momenteel loopt al een vrijwillige vertrekregeling. Bij Shell Nederland werken 11.000 mensen.

Topman Ben van Beurden kondigde al eerder aan dat de fusie met BG meer besparingen dan eerder gedacht oplevert.

Kwart miljoen

De omzet en de winst van Shell staan net als andere energiebedrijven onder zware druk door de aanhoudende lage olieprijzen. Eerder maakte Shell al bekend dat er 10.000 banen verdwijnen en miljarden minder geïnvesteerd zullen worden.

Begin dit jaar stemden de aandeelhouders in met de overname van BG door Shell, dat ongeveer 50 miljard euro voor de Britten op tafel legde. Bij Shell, het op een na grootste olie- en gasbedrijf, werken inclusief BG in totaal 95.000 mensen.

In de wereldwijde olie- en gasindustrie zijn in twee jaar tijd meer dan een kwart miljoen banen verdwenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl