Een AWACS-radarvliegtuig van de NAVO
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Gemeente tegen bomenkap Schinveld voor AWACS-vluchten

De gemeente Onderbanken wil niet meewerken aan de geplande bomenkap in het Schinveldse bos. Defensie wil de bomen kappen of inkorten om AWACS-radartoestellen van de NAVO-basis in Geilenkirchen veiliger te laten vliegen en minder overlast te laten veroorzaken.

Volgens Defensie zijn bomen op bepaalde plekken te hoog geworden. Het gaat bij elkaar om ruim een hectare bos, verspreid over bijna zeven hectare.

Onderbanken blijft tegen de uitbreiding van het aantal vliegbewegingen op de vliegbasis. "Op dit moment kampen we met grote overlast van alle toestellen. Door de kap van de bomen wordt de overlast nog groter omdat de vliegtuigen lager kunnen gaan vliegen", zegt wethouder Evers tegen 1Limburg.

Vergunning

Volgens de wethouder moet Defensie een vergunning aanvragen voor de bomenkap, maar zal de gemeente voor het plan geen vergunning verstrekken. "Het idee van Defensie past niet in het bestemmingsplan dat wij voor ogen hebben", verklaart Evers.

Het is voor het eerst sinds de geruchtmakende bomenkap in 2006 dat Defensie weer bosonderhoud wil doen. Destijds werd zes hectare bos gekapt, maar de Raad van State oordeelde achteraf dat dit niet had gemogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl