Gepantserde voertuigen van de OVSE-waarnemersmissie in het oosten van Oekraïne
NOS Nieuws

Topoverleg over conflict Oekraïne

De leiders van Rusland, Frankrijk, Duitsland en Oekraïne hebben telefonisch overleg gevoerd over het oplossen van het conflict in Oost-Oekraïne. Volgens een verklaring van het Kremlin hebben ze gesproken over het belang van het naleven van het staakt-het-vuren en het efficiënter maken van de waarnemersmissie van de OVSE, meldt persbureau AP.

De Russische president Poetin, de Franse president Hollande, de Duitse bondskanselier Merkel en de Oekraïense president Porosjenko spraken over het uitbreiden van de bevoegdheden van de OVSE-missie. Duitsland is momenteel voorzitter van de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Gewapende missie

Porosjenko drong afgelopen zaterdag in een gesprek met Merkel en Hollande aan op ruimere bevoegdheden van de OVSE in het oosten van het land, waar nog steeds incidenten zijn tussen Oekraïne en separatisten. De president wil veilige lokale verkiezingen kunnen houden en dringt aan op een gewapende missie. Het is maar de vraag of die verkiezingen er dit jaar nog komen.

De gevechten in Oost-Oekraïne tussen het Oekraïense leger en door Rusland gesteunde rebellen duren al sinds april 2014, kort nadat Rusland het schiereiland de Krim had ingelijfd. In februari 2015 werd met bemiddeling van Frankrijk en Duitsland een akkoord gesloten. De gevechten zijn afgenomen, maar er zijn nog veel incidenten en het lukt maar niet om een politiek akkoord te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl