Thomas Tuchel
NOS Voetbal

Verpest Tuchel het afscheidsfeestje van zielsverwant Guardiola?

De Duitse bekerfinale markeert het einde van het succesvolle tijdperk-Guardiola bij Bayern München. Voor de derde keer in vijf jaar is Borussia Dortmund de tegenstander.

In 2012 voltooide Dortmund, onder leiding van Jürgen Klopp, de dubbel door Bayern met 5-2 over de knie te leggen. Robert Lewandowski maakte in die finale een hattrick, Mats Hummels trof een keer doel. Lewandowski werd dit jaar topscorer van de Bundesliga (30 goals) in dienst van Bayern München. Hummels maakt komende zomer de overstap Bayern, de club waar hij overigens opgroeide.

Het is het lot van de een na grootste club van Duitsland.

Topscorer Robert Lewandowski in het shirt van Dortmund

Schaduw

Borussia Dortmund is misschien wel de populairste club van Duitsland, heeft het grootste stadion en de meest fanatieke aanhang. Maar als het erop aankomt, dan moet het tevreden zijn met een plek in de schaduw.

Het grootste wapen van de geelzwarten is daarom misschien wel de trainer. Na de flamboyante Jürgen Klopp staat dit jaar de ingetogen Thomas Tuchel voor de groep. Een 42-jarige voetbalintellectueel met een zachte stem. Een estheticus voor wie de schoonheid van het spel net zo belangrijk is als het resultaat.

De 42-jarige Tuchel was als trainer van Mainz zelfs nog iets succesvoller dan zijn voorganger Klopp, toen hij in 2014 een sabbatical nam. Dat jaar gebruikte Tuchel om in de keuken te kijken bij zoveel mogelijk voetbalclubs. Dat is niet de enige overeenkomst met Guardiola.

Zoutvaatjes

In de winter van 2015 vond de eerste ontmoeting plaats, in een restaurant in München. Het klikte en niet veel later zaten de twee opnieuw tegenover elkaar in de kroeg. Urenlang spraken ze over voetbal, eerst op gedempte toon om niet te veel op te vallen. Maar toen de twee uitvoerig met glazen en zoutvaatjes begonnen te schuiven, werd de omgeving duidelijk wat hier gaande was.

"Thomas en ik begrijpen elkaar. We hebben dezelfde passie voor het spelletje", zei Guardiola in aanloop naar de bekerfinale. "Thomas ademt voetbal. Hij denkt 24 uur per dag aan zijn team, aan de tegenstanders, aan voetbal in het algemeen. Dat bevalt mij aan hem."

Josep Guardiola vs Thomas Tuchel

2015-2016Borussia Dortmund - Bayern München 0-0
Bayern München - Borussia Dortmund 5-1
2013-2014FSV Mainz - Bayern München  0-2
Bayern München - FSV Mainz 4-1
Pep Guardiola schudt de hand van collega en geestverwant Thomas Tuchel bij Bayern München-Borussia Dortmund (5-1)

Zielsverwanten

Na zijn sabbatical begon Tuchel in Dortmund. Hoewel Tuchel uit dezelfde stal komt als Klopp (FC Mainz), is op het veld te zien dat hij dichter bij Guardiola staat dan bij zijn voorganger. Klopp was de meester van druk zetten, een spelletje gericht op de omschakeling waarbij energie het sleutelwoord is. Onder Tuchel springt Dortmund een stuk zuiniger om met die energie.

De pressie ie er nog steeds, het zo snel mogelijk terugveroveren van de bal is nog altijd heilig. Tuchel heeft daar het positiespel aan toegevoegd, balbezit in plaats van omschakeling. Zoals ook Guardiola het graag ziet.

De 'Duitse Busquets'

Een speler die de vruchten heeft geplukt van de nieuwe speelwijze onder Tuchel is Julian Weigl. De 20-jarige middenvelder, die vergeleken wordt met Sergio Busquets, kreeg deze week voor het eerst een oproep van bondscoach Joachim Löw in zijn voorlopige EK-selectie. Weigl zou weleens 'the next big thing' in het Westfalenstadion kunnen zijn. Als hij tenminste niet wordt weggekocht door Bayern.

En dat valt niet uit te sluiten. Zeker niet gezien de achtergrond van Weigl, geboren onder de rook van München. Maar misschien mikken de beleidsmakers in de Allianz Arena wel op een hoger niveau. Carlo Ancelotti is de opvolger van Guardiola. Maar zijn erfgenaam werkt in Dortmund. Nog wel.

Julian Weigl (r) en keeper Roman Buerki na de halve finale tegen Hertha BSC

DFB Pokal - de laatste vijf finales

2011Schalke 04 - MSV Duisburg 5-0
2012Borussia Dortmund - Bayern München 5-2
2013Bayern München - VfB Stuttgart 3-2
2014Bayern München -Borussia Dortmund 2-0 (n.v.)
2015 VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund 3-1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl