NOS Nieuws

'Er zijn nog steeds politiemensen met een Nokia uit de vorige eeuw'

"De recherche is een lichaam dat handelt zonder erover na te denken", zegt oud-rechercheur Rutger Rienks. "Dat raakt me."

Rienks werkte negen jaar lang bij de recherche, tot vorig jaar. Veel kritiekpunten in het rapport dat gisteren verscheen, komen hem bekend voor.

De rechercheurs klagen volgens het rapport onder meer over inefficiënte uitrusting. Herkenbaar, zegt Rienks: "Er lopen vandaag de dag nog steeds politiemensen rond met een Nokia-telefoon uit de vorige eeuw."

Mensenhandel

Volgens Rienks is een van de grootste problemen dat de koppeling tussen de afdeling die de informatie verwerkt en de politiemensen die de acties uitvoeren niet altijd goed werkt. Het lichaam is te veel gescheiden van de hersenen, aldus de Rienks. En als het wel lekker loopt, dan kan dat van de ene op de andere dag voorbij zijn.

"We hadden op een gegeven moment goed inzicht in de wereld van mensenhandel. Maar toen werd de stekker er ineens uit getrokken, omdat de leiding de aandacht wilde richten op een ander soort delict, zoals cocaïnehandel of liquidaties", zegt Rienks. Weg was de opgebouwde kennis dus, want er werd niets meer mee gedaan.

"Als ze de collectieve kennis binnen het politie-apparatuur permanent kunnen borgen, dan kan je de effectiviteit van de politie flink opkrikken", gaat Rienks verder. "Dan kan je achter de grote belangrijke boeven aan en hoef je niet alleen de kleintjes te pakken die makkelijk te grijpen zijn."

Rutger Rienks

Drugssmokkel

Het is volgens de oud-rechercheur jammer dat het slecht gaat met de informatiekoppeling, want het kan veel opleveren. Rienks vertelt over bende die heroïne smokkelde van Rotterdam naar Maastricht. "Op een gegeven moment hadden we de aanvoerlijn goed in kaart. We maakten een geautomatiseerd systeem, waarin we konden zien waar wanneer waarschijnlijk drugs werd gesmokkeld. We konden daarmee onze ploegen op de snelwegen aansturen. De gemiddelde vangst per aangehouden wagen steeg dankzij die aansturing van 5 gram per auto naar ruim 1 kilo per auto."

Het systeem werd tot teleurstelling van Rienks niet verder in gebruik genomen bij andere zaken. "Het was een nieuwe methode en het is lastig om oude patronen te doorbreken. (...) Men is gewend om dingen te doen op de manier waarop men dingen altijd al deed. Er is te weinig verandervermogen bij de recherche."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl