Fortuna Sittard moest ook dit seizoen weer vechten om het voortbestaan.
NOS Voetbal

Voormalig advocaat Fortuna Sittard zet vraagtekens bij beslissing over FC Twente

Volgens de voormalige advocaat van Fortuna Sittard, Maarten Schepel, begeeft de licentiecommissie van de KNVB zich op glad ijs met het voorgenomen besluit om FC Twente terug te zetten naar de Jupiler League.

"Het is gek dat er voor een oplossing is gekozen, waarin het licentiereglement niet voorziet. Dat is voer voor juristen want er is geen precedent."

Schepel heeft recht van spreken. Hij stond Fortuna Sittard bij in 2009 toen de club uit de Jupiler League zijn proflicentie verloor. De licentiecommissie van de KNVB trok toen aan het eind van het seizoen de proflicentie in omdat de club niet voldoende aangetoond zou hebben financieel klaar te zijn voor de toekomst.

Dit seizoen kreeg de Limburgse club nog een boete van 30.000 euro wegens het te laat inleveren van verschillende financiële stukken.

Fortuna-bestuurslid Jo Abelshausen (l) en advocaat Maarten Schepel (r) ten tijde van de Fortuna-zittingen in 2009

Vormfouten

Fortuna ging in beroep bij de voorzieningenrechter, won en speelt nu nog steeds in de Jupiler League. "Dat was bij mijn weten de eerste keer dat een licentie werd ingetrokken zonder dat de club al failliet was", zegt Schepel.

"Fortuna had een aantal zaken niet handig gedaan, maar er was geen sprake van frauduleus handelen zoals nu bij FC Twente. Wij hebben toen de licentie teruggekregen omdat er aanwijsbare procedurefouten waren gemaakt."

De vraag is hoe dat nu bij eredivisieclub FC Twente zit. De KNVB presenteerde gisteren een oplossing die vooralsnog vooral vraagtekens oplevert. De licentiecommissie wil de licentie van FC Twente innemen en daarna krijgt de club direct een nieuwe licentie voor de Jupiler League.

Durft FC Twente risico te nemen?

Advocaat Schepel ziet vooral vraagtekens: "Om te beginnen is dit een voorgenomen besluit, het is dus nog niet definitief. Al in december wist Twente dat de licentiecommissie voornemens was om de licentie in te trekken, dus het moment waarop dit nu naar buiten komt vind ik niet zo vreemd. Maar ik denk dat de juristen vooral druk bezig zijn om te kijken hoe het zit met de juridische consequenties voor de club."

"Want als de club straks in beroep gaat, kan je de proflicentie alsnog verliezen en durf je dat risico te nemen? Of is er bijvoorbeeld een mogelijkheid dat je de beslissing van de licentiecommissie in tweeën knipt? Dat er dus juridische mogelijkheden zijn voor de club om in ieder geval de proflicentie voor de Jupiler League te behouden en in beroep te gaan tegen het intrekken van de oorspronkelijke licentie. Het is een interessante kwestie waar je nu nog geen antwoord op kan geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl