Marinus Dijkhuizen na de wedstrijd tegen FC Eindhoven
NOS Voetbal

'Promoveren met NAC grotere prestatie dan met Excelsior'

Twee jaar geleden promoveerde hij nog met Excelsior naar de eredivisie en de komende dagen hoopt trainer Marinus Dijkhuizen dat kunstje met NAC Breda te herhalen. Toch is het voor de 44-jarige coach dit jaar net even wat anders. "Op deze wedstrijd zit ontzettend veel druk."

Onder zijn leiding wist Excelsior zich vorig jaar met fris voetbal te handhaven op het hoogste niveau en dit seizoen loodste hij NAC naar de derde plaats in de eerste divisie. "Bij Excelsior mochten we promoveren, dat ligt hier toch net wat anders. Het zou een grotere prestatie zijn als we dit redden."

Dijkhuizen doelt daarmee ook op de selectie waarmee hij dit seizoen in Breda werkte. "Als team hebben we het weleens af laten weten. Soms ging de samenwerking goed en soms ook niet. Toen ik hier kwam in oktober zat de selectie op z'n gat. Het is natuurlijk hartstikke mooi als we promoveren, maar het is wel extra moeilijk."

Dat uitgerekend aartsrivaal Willem II de tegenstander is in het play-offduel maakt het volgens Dijkhuizen alleen maar mooier. "Het scheelt dat ik niet uit deze regio kom, dus zelf heb ik die sentimenten niet zo sterk. Die rivaliteit geeft zowel druk als een flinke impuls aan de ploeg. Dat is mooi voor het voetbal."

De wedstrijd van vanavond in Breda wordt wel overschaduwd door het nieuws van de degradatie van FC Twente, en dus het lijfsbehoud van Willem II. "We zitten een dag voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar, maar niemand heeft het daar nu nog over", baalde NAC-directeur Justin Goetzee gisteren.

Beide duels zullen zonder uitsupporters worden gespeeld, omdat de autoriteiten in Tilburg en Breda bang zijn voor ongeregeldheden. "Dat is heel jammer en eigenlijk ook wel een beetje triest", vindt Dijkhuizen. "Maar, dat ligt ook aan het beleid in Nederland. De straffen voor supporters zijn gewoon niet streng genoeg."

Feest bij Sjoerd Ars en Uros Matic (r)

Einde loopbaan

Voor NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar worden het zijn laatste twee wedstrijden onder de lat. "Geweldig om mijn carrière zo af te sluiten", aldus de 35-jarige Ten Rouwelaar, die na dit seizoen keeperstrainer wordt in Breda. "Als je voor NAC speelt, is er altijd druk, maar de supporters zijn fantastisch. Ik hoop op twee mooie laatste wedstrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl