Minister Koenders en premier Rutte tijdens het debat over de arrestatie van columniste Umar in Turkije
NOS Nieuws

Rutte: uitlevering Umar lijkt ondenkbaar

Het lijkt premier Rutte uitgesloten dat columniste Ebru Umar wordt uitgeleverd aan Turkije om daar voor de rechter te komen. Uitlevering kan alleen bij misdrijven waar in beide betrokken landen een straf van minstens een jaar op staat, zei hij in het Kamerdebat over de kwestie. "En dat is in dit geval volgens het Nederlands recht niet zo."

De Tweede Kamer wilde de garantie dat Umar niet wordt uitgeleverd, maar die zei Rutte niet te kunnen geven. "We hebben scheiding der machten", zei hij. "En de rechter gaat er uiteindelijk over."

Overigens zei de premier dat nog niet zeker is dat Turkije Umar gaat vervolgen vanwege haar kritische tweets. "De zaak is nog in onderzoek en de Turken moeten nog besluiten of zij gaan vervolgen."

Kabinet: uitlevering Umar niet aan orde

Een groot deel van de oppositie wil dat de EU-vluchtelingendeal met Turkije wordt opgeschort. Premier Rutte noemde dat bizar. Hij wees erop dat de stroom vluchtelingen tussen Turkije en Griekenland en het menselijk leed dat daarmee samenhing nagenoeg is gestopt. "Er zijn dagen dat er niemand meer komt en dat is goed nieuws."

Rutte zei het ongelooflijk te vinden dat mensen nu voorstellen dat we geen afspraken meer met Turkije kunnen maken "omdat we niet dezelfde waarden hebben - en laat duidelijk zijn dat dat zo is". Dan zou de migrantenstroom volgens de premier weer op gang komen.

Negatief reisadvies

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zei dat hij geen algemeen negatief reisadvies voor Turkije wil geven, zoals een deel van de Kamer wil. Het gaat hem te ver om tegen alle Nederlanders te zeggen dat ze niet naar Turkije op vakantie moeten gaan. "Maar deze zaak is wel aanleiding voor sommige mensen om de situatie zelf in te schatten."

Hij ziet ook geen aanleiding om een fonds voor aanvullende juridische ondersteuning voor journalisten op te zetten. Er is al een heel pakket aan voorzieningen. "Laten we geen aparte groep eruit halen", zei hij. "De juridische en consulaire hulp geldt voor alle Nederlanders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl