Australië stelt het plan voor de 'backpacker-tax' voorlopig uit. Dat betekent dat je niet vanaf 1 juli als werkende toerist ineens 32,5 procent van je inkomen hoeft af te dragen.
Op dit moment hoef je als toerist over de eerste 12.000 euro die je verdient geen belasting te betalen. Als de nieuwe maatregel ingaat, moet je dat al doen vanaf de eerste dollar die binnenkomt.
Maar de maatregel wordt nog niet doorgevoerd, omdat boeren en de toerisme-industrie klagen. Die bedrijfstakken leunen zwaar op de inzet van toeristen. Ze zijn bang dat backpackers door de maatregel in de toekomst zullen kiezen voor Nieuw-Zeeland of Canada als rondreisbestemming.
Die mening deelt de oppositie nu ook. Het aantal aanvragen voor toeristenvisa zou sinds de aankondiging van de plannen met 5 procent zijn gedaald.
Waarom uitstel?
Dat de backpackersbelasting nu wordt uitgesteld, komt volgens onze correspondent Robert Portier doordat er in juli verkiezingen zijn in Australië. De belastingmaatregel kan op weinig steun rekenen bij de achterban van regeringspartij The Nationals. "Het lijkt erop dat ze op deze manier proberen te voorkomen dat stemmers weglopen."
Of van uitstel ook afstel komt, valt nog te bezien. Als de maatregelen doorgaan, zijn de backpackers goed voor 115 miljoen euro belasting per jaar. "De uitslag van de verkiezingen zal bepalen of de regering de plannen uiteindelijk ook doorzet", zegt Portier.
Portier betwijfelt of er na de invoering van de belasting ineens minder mensen met hun backpack naar Australië zullen gaan. Mensen werken niet in Australië om veel geld te verdienen, maar omdat ze daar langere tijd willen blijven, stelt hij. Dat ze dus minder geld overhouden is dus niet per se een reden niet meer naar Australië te gaan. "De beloning is dat ze in Australië kunnen blijven."