Luis Suarez, opnieuw belangrijk voor Barcelona

Barça: de titel van Suárez, maar ook van Cruijff

Waar ze in Eindhoven de platte kar kennen, hebben ze in Barcelona de kampioensbus. Het is inmiddels bijna een jaarlijks terugkerend fenomeen: duizenden fans in de straten van de Catalaanse miljoenenstad, wachtend op de bus met daarop de spelers die verantwoordelijk zijn voor het binnenhalen van de landstitel. Dit jaar is het nummer 24.

Tussen de met trots vervulde kampioenen staan uiteraard Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar. Het trio dat inmiddels bekend staat als 'MSN'. De drie sterren, de drie aanjagers, de drie koningen van FC Barcelona. Maar in het tweede seizoen onder trainer Luis Enrique was er een die nog een stuk boven de andere twee uitstak: Luis Suárez.

"Hij is de grote naam van dit jaar", vertelt correspondent Edwin Winkels. "Hij is met veertig goals topscorer van Spanje geworden. Dat is ongelooflijk voor een speler van Barça, waar het heel moeilijk is om de pure spits te zijn."

Winkels vervolgt: "Ik denk even aan Zlatan Ibrahimovic. Hij kwam hier als een grote ster, maar was na een jaar alweer weg. Het is Suárez gelukt om naast Messi en Neymar in de aanval te spelen en belangrijker: te scoren."

Pichichi en Gouden Schoen

Met zijn veertig goals kroonde Suárez zich tot de winnaar van de Pichichi-trofee, als topscorer van de Primera División. En topscorer is hij niet alleen van Spanje, maar van heel Europa. Daarmee wint hij voor de tweede keer in zijn carrière de Gouden Schoen. Eerder lukte hem dat als speler van Liverpool in het seizoen 2013/2014.

Barcelona viert 24ste landstitel

De Uruguayaanse oud-Ajacied bezorgde zijn team zaterdag de titel met een hattrick tegen Granada. Barça werd dus kampioen op 14 mei, uitgerekend in het jaar van het overlijden van clublegende Johan Cruijff. "Voortdurend kom je zijn naam hier tegen", vertelt Winkels.

"Voordat Cruijff als trainer van Barcelona in 1991 de titel pakte, werd de club in zestig jaar tijd slechts tien keer kampioen. Vanaf 1991 is dit al de veertiende titel, tegenover zeven van Real Madrid. Met het aantrekkelijke voetbal, het recept en met het idee van Cruijff zijn al die titels gewonnen en heeft Barça rivaal Real Madrid overschaduwd."

Granada

Als voetballer speelde Cruijff bij de Catalanen met rugnummer 9. Winkels: "Mei is de vijfde maand. Zaterdag was het de 14de, 14 min 5 is 9. Wat bovendien bijzonder is: na maanden van wachten op toestemming van de Spaanse bond, maakte Cruijff in 1973 zijn debuut voor Barcelona tegen Granada. En het Barcelona van nu werd kampioen tegen...jawel, Granada."

Een indrukwekkend eerbetoon voor de overleden Johan Cruijff in Camp Nou, begin april

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl