Een prostituee op een boot in Utrecht

Moeten klanten van gedwongen prostitutie strafbaar worden?

Zestien jaar geleden werd in Nederland het verbod voor raamprostitutie opgeheven. Prostitutie zou een normale geaccepteerde bedrijfstak worden, dachten de voorstanders. Maar inmiddels overheerst de angst voor mensenhandel en uitbuiting.

Volgende week wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over een wetsvoorstel van de ChristenUnie, SP en PvdA. Deze partijen stellen voor om klanten van gedwongen prostitutie strafbaar te stellen.

Nieuwsuur spreekt met Kamerlid Gert Jan Segers van de ChristenUnie, hij is de initiatiefnemer van het wetsvoorstel. Daarnaast spreken we met meerdere politici over de discussie in de politiek en met Yvette Luhrs van Proud, als vertegenwoordigster van sekswerkers in Nederland.

Moeten klanten van gedwongen prostitutie strafbaar worden?

Vermoeden

Als klanten van prostituees een 'redelijk vermoeden' konden hebben van het feit dat de prostituee die ze bezochten slachtoffer is van mensenhandel, dan zijn ze volgens de voorgestelde wet strafbaar.

Het voorstel heeft nog geen meerderheid in de Tweede Kamer. GroenLinks heeft een amendement ingediend om het 'redelijk vermoeden' te veranderen in 'ernstig vermoeden'. Hierdoor kunnen klanten minder snel vervolgd worden.

Waarschijnlijk gaan de ChristenUnie, SP en PvdA akkoord met deze aanpassing, waardoor er een Kamermeerderheid is voor de nieuwe wet.

Dit gaat ons werk er niet veiliger op maken. Wij zijn absoluut tegen dit wetsvoorstel.

Proud, belangenvereniging van sekswerkers in Nederland

Ervaringen in Europa

Hierin volgt Nederland een Europese trend. In een aantal landen is prostitutie in zijn geheel strafbaar gesteld. In Zweden, Noorwegen, IJsland, Noord-Ierland en Frankrijk is seks kopen illegaal. Zweden liep hier al jaren geleden in voorop.

Finland stelde in 2006 een wet in die klanten van gedwongen prostituees strafbaar stelt. Die wet lijkt veel op de nu voorgestelde wet in Nederland. Alleen blijkt de wet in Finland juist niet te werken.

Volgens de Finse politie en hulporganisaties heeft de wet de positie van prostituees juist kwetsbaarder gemaakt. Het werk verplaatst zich naar de illegaliteit en klanten zijn schuwer geworden om misstanden te melden.

Proud, de belangenvereniging van sekswerkers in Nederland, is daar ook bang voor. "Dit gaat ons werk er niet veiliger op maken. Wij zijn hier absoluut op tegen. In Finland zie je ook dat strafbaar stellen zorgt voor een gevaarlijkere situatie", zegt Yvette Luhrs.

Garageboxen

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel in Nederland, Corinne Dettmeijer, is juist blij met een meerderheid in de Tweede Kamer voor de wet. Het geeft volgens haar extra handvatten aan de politie om onderdrukte prostituees te helpen.

Daarnaast heeft het volgens haar een preventieve werking, omdat klanten op deze manier eerder wegblijven van verdachte plekken zoals garageboxen, jonge prostituees en industrieterreinen.

"Als je als klant aankomt bij een of andere lugubere ruimte, dan mag je er vanuit gaan dat het niet is zoals het zou moeten zijn", zegt Dettmeijer. Ze hoopt dat klanten zich naar het legale circuit verplaatsen waar beter toezicht is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl