S. zou met zijn handel miljoenen euro's in bitcoins hebben verdiend
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Nederlandse drugsdealer voorlopig niet terug naar Nederland

Een Nederlandse drugshandelaar die in de VS een jarenlange gevangenisstraf uitzit, moet langer wachten op zijn uitlevering. Het verzoek tot uitlevering is om onbekende reden afgewezen, zegt zijn moeder tegen RTV Utrecht.

De man uit Woerden is veroordeeld tot vijftien jaar cel voor drugshandel. Tijdens het proces heeft Maikel S. uit Woerden een deal gesloten met de Amerikaanse justitie. In ruil voor een bekentenis en medewerking aan het onderzoek, mocht hij een groot deel van zijn straf uitzitten in Nederland.

De volgende aanvraag kan mogelijk pas over twee jaar worden ingediend.

Bitcoins

De inmiddels 24-jarige S. was een drugsbaron op internet. Op de ondergrondse website Silk Road zou hij meer dan een half miljoen xtc-pillen, ruim honderd kilo mdma, cocaïne, wiet en lsd hebben verkocht, vooral aan Amerikaanse klanten. De drugs verstuurde hij per post; klanten betaalden met bitcoins. De Woerdenaar zou miljoenen euro's in bitcoins hebben verdiend met zijn handel.

Hij liep tegen de lamp toen de douane in Chicago een pakketje onderschepte dat vanuit was Nederland verstuurd. Daarin zat een lege dvd-hoes met xtc. Later werden veel meer van dat soort pakketjes onderschept.

In 2013 werd S. opgepakt in Florida, waar hij naar eigen zeggen was voor een vakantie. De Amerikaanse politie vermoedde dat hij een handlanger wilde ontmoeten.

Grote fouten

Volgens zijn moeder weet Maikel S. dat hij grote fouten heeft gemaakt. "Hij verdient zijn straf, maar nu lijkt het erop dat hij zijn volledige straf in Amerika moet uitzitten." S. komt op zijn vroegst in 2022 vrij.

Advertentie via Ster.nl