Een treinwerkplaats in Haarlem
NOS Nieuws

Honderden Tilburgers mogelijk blootgesteld aan chroom-6

In de regio Tilburg zijn honderden mensen mogelijk in aanraking gekomen met de schadelijke stof chroom-6. Het gaat om 581 mensen die tussen 2004 en 2011 oude treinen hebben geschuurd bij een reïntegratiebedrijf voor mensen die voor langere tijd in de bijstand zaten.

In die periode hebben ze vijftien oudere treinstellen opgeknapt waar waarschijnlijk verf op zat met de kankerverwekkende stof chroom-6. De treinen waren bestemd voor het Spoorwegmuseum. Ook acht begeleiders bij het gemeentelijke bedrijf tROM liepen mogelijk risico. Er werkten geen andere mensen aan het project. De gemeente Tilburg heeft de betrokkenen op de hoogte gesteld in een persoonlijke brief.

De zaak kwam volgens het Brabants Dagblad vorig najaar aan het licht toen een oud-medewerker zich meldde met gezondheidsklachten. Hij had jarenlang werkloze mensen begeleid in de toenmalige NS-werkplaats. Tilburg is de enige plek waar treinen werden opgeknapt door mensen in een reïntegratietraject.

Schadevergoeding

Vorig jaar juni werd ontdekt dat de verf met chroom-6 ook is gebruikt in oude treinstellen. De verf is alleen schadelijk als het verwerkt wordt, bijvoorbeeld tijdens het schilderen of schuren. De stof kan dan via de poriën in het lichaam komen.

Chroom-6 bleek jarenlang gebruikt te zijn bij defensie. In 2014 zeiden honderden medewerkers dat ze er ziek van zijn geworden. Tot nu toe hebben 212 (oud-)medewerkers van defensie daarvoor een vergoeding gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl