Panama-Stad
NOS Nieuws

Klokkenluider Panama Papers wil opsporingsdiensten helpen

De anonieme bron die de Panama Papers aan de Süddeutsche Zeitung lekte, wil meewerken met opsporingsdiensten om belastingontduikers te vervolgen. 'John Doe' schrijft dat in een manifest dat de Duitse krant online heeft gezet.

Hij verbindt wel een belangrijke voorwaarde aan zijn medewerking: overheden moeten immuniteit regelen voor klokkenluiders zoals hij. "Totdat ze dat wettelijk hebben vastgelegd, zullen opsporingsdiensten moeten vertrouwen op hun eigen onderzoek of op dat van de internationale media om aan de documenten te komen."

Gefaald

In zijn manifest ontkent de man dat hij in dienst is of was van een overheid of een geheime dienst. Hij handelde uit burgerplicht: "Ik besloot om Mossack Fonseca te ontmaskeren omdat ik vond dat de oprichters, medewerkers en klanten zich moesten verantwoorden voor hun misdaden."

"Banken, financiële toezichthouders en de fiscale autoriteiten hebben allemaal gefaald", schrijft hij. "Er is besloten om de rijken te sparen en in plaats daarvan de lage en middeninkomens aan te pakken." Hij waarschuwt overheden voor maatschappelijke onrust als ze niet snel tot actie overgaan.

Panama Papers

Begin vorige maand begonnen media wereldwijd informatie te publiceren uit miljoenen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Uit de zogenoemde Panama Papers bleek dat de firma tal van bedrijven, politici en sporters heeft geholpen geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

In reactie daarop kondigde de EU aan dat de 28 lidstaten bij wijze van experiment gegevens over brievenbusfirma's gaan uitwisselen. Met dergelijke fiscale constructies kunnen belastingen worden ontweken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl