IMF-directeur Christine Lagarde
NOS Nieuws

IMF wil snel schuldverlichting voor Griekenland

IMF-directeur Christine Lagarde vindt dat de EU en Griekenland snel moeten onderhandelen over verlichting van de Griekse schuldenlast. De Financial Times heeft een brief van haar in handen waarin ze de Europese ministers van Financiën daartoe oproept.

Maandag komen de ministers naar Brussel voor een extra bijeenkomst over Griekenland. Ze zouden al eerder bijeenkomen, maar dat werd toen uitgesteld. Ze moeten bekijken of Griekenland 5 miljard euro kan krijgen uit het derde noodpakket van 86 miljard waarover afgelopen zomer een akkoord werd bereikt.

Staatsschuld

Europa ziet graag dat er eerst afspraken gemaakt worden over verdere hervormingen in ruil voor die 5 miljard. Pas later wordt er dan gesproken over een herstructurering van de Griekse staatsschuld.

Het Internationaal Monetair Fonds vindt dat de Griekse schuld van bijna 350 miljard euro onhoudbaar hoog is en dat er tegelijkertijd over hervormingen en schuldverlichting gesproken moet worden.

In haar brief zegt Lagarde dat het onrealistisch is dat Griekenland zoveel kan bezuinigen als de EU wil. En ze noemt zulke bezuinigingen ook "mogelijk contraproductief". Daarom zou een schuldenverlichting broodnodig zijn.

Onbespreekbaar

De houding van het IMF is belangrijk omdat het fonds nu nog niet meedoet aan het derde noodpakket. Maar Duitsland wil alleen doorgaan met het pakket als het IMF ook een deel van de lening op zich neemt.

Het kwijtschelden van een deel van de Griekse schuld is voor Duitsland tot nu toe onbespreekbaar geweest. Maar voor schuldverlichting is dat niet nodig. De EU-landen kunnen ook de rentes op leningen verlagen of de looptijd verlengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl