Het hoofdkantoor van de Deutsche Bank in Frankfurt
NOS Nieuws

Deutsche Bank opnieuw in vizier van justitie

Justitie in Italië jaagt op Deutsche Bank. De op-een-na grootste bank uit Europa zou vier jaar geleden massaal Italiaanse staatsobligaties in de verkoop hebben gedaan, zonder dat te melden. Zo leek het alsof ze nog vertrouwen in de leningen hadden, terwijl ze er eigenlijk van af wilden. Daarmee manipuleerden ze de waarde.

Justitie deed een inval in het Italiaanse hoofdkantoor van Deutsche Bank in Milaan. Daarbij zijn e-mails en documenten in beslag genomen.

Kans op verlies

Het gaat om een zaak die speelde in 2011, toen het met de Italiaanse economie erg slecht ging. Het land had schulden, geld lenen en staatsobligaties werden steeds duurder.

Deutsche Bank had destijds veel van die staatsobligaties, voor zo'n 8 miljard euro. Publiekelijk zei de bank dat er niets aan de hand was met die leningen, maar ondertussen wilden ze er van af omdat het risico op verlies steeds groter werd. Ze verkochten 7 miljard aan staatsobligaties, en hebben klanten daarover verkeerd geïnformeerd.

Deutsche Bank zegt volledig mee te werken met de autoriteiten aan dit onderzoek. In 2011 deed de Italiaanse financiële toezichthouder al onderzoek naar de zaak. "Toen hebben we alle relevante informatie en documenten verstrekt," zegt een woordvoerder.

Nog een boete

Het rommelt al een tijdje bij Deutsche Bank. Vorig jaar kreeg de financiële reus een boete van 2,2 miljard euro voor de manipulatie van het rentetarief Libor. Ook worden ze verdacht van fraude met de handel in CO2-emissierechten en Russische klanten zouden via de bank 6 miljard euro hebben witgewassen. De topmannen stapten op en de bank was genoodzaakt drastisch te reorganiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl