NOS Nieuws

Varkensboeren protesteren tegen tariefverhogingen NVWA

Varkenshouders zijn boos over tariefsverhogingen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De Nederlandse Vakbond Varkenshouders en LTO Nederland vragen staatssecretaris Van Dam (Landbouw) in een brief om de prijsstijgingen terug te draaien.

Het gaat onder meer om de tarieven die de NVWA rekent voor vleeskeuringen en certificering. Sommige keuringen zijn volgens LTO en Nederlandse Vakbond Varkenshouders sinds 1 mei tientallen procenten duurder. De boerenorganisaties noemen dit buitenproportioneel.

Volgens de organisaties treffen de prijsstijgingen alle agrarische sectoren, maar komt het bij de varkenshouders extra hard aan omdat zij bijzonder veel last hebben van de economische malaise.

In de brief aan staatssecretaris Van Dam vragen de boerenorganisaties om de tariefsverhogingen terug te draaien en pas weer te verhogen na een advies van de Raad van State. "Zolang dat advies er niet is, kunnen de tarieven niet gewoon verder omhoog gaan", zegt directeur Thijs Cuijpers van LTO Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl