NOS Voetbal

Chan is 27 en vrouw, maar wel succescoach bij de mannen

Chan is 27 en vrouw, maar wel succescoach bij de mannen

De 27-jarige Chan Yueng-ting is het gesprek van de dag in Hongkong. De jongedame is de eerste vrouwelijke voetbalcoach die met een mannenteam een landstitel pakt in de hoogste divisie van een nationale competitie.

Chan is coach van Eastern Sports Club. Ze leidde die club vorige maand voor het eerst in 21 jaar naar de titel in de Hong Kong Premier League. Dat betekent dat ze volgend jaar met Eastern aan de Aziatische Champions League deelneemt.

"Ik heb geschiedenis geschreven en dat had niemand in Hong Kong verwacht", liet Chan weten aan persbureau SNTV. "Ik moet de clubleiding echt bedanken voor de steun en ook de spelers hebben me dit seizoen gestimuleerd."

Chan Yueng-ting

Het duurde even voordat Chan haar weg had gevonden in de voetballerij. Haar familie snapte niet wat een jonge meid te zoeken had in een mannenwereld en ze was zelf onzeker over haar autoriteit over de andere sekse.

"Toen ik dertien was, mocht ik niet op voetbal van mijn familie. Dat doen meisjes niet in China", vertelt Chan. Een paar jaar schreef ze zich toch in voor een voetbalcursus en toen was ze verkocht. Stap voor stap werkte ze zich omhoog.

David Beckham

Haar liefde voor het voetbal werd tijdens haar tienerjaren niet aangewakkerd door de bal. "Ik ben gek op voetbal, omdat ik gek ben op David Beckham", legt ze uit. "Iedere keer als ik iets wil weten, kijk ik naar video's van hem. Daar haal ik energie uit."

Volgend seizoen dus de Aziatische Champions League voor Chan, maar haar ambities reiken verder. "Ik wil naar een ander land. Misschien als assistent-trainer om eerst kennis op te doen. In Japan, Zuid-Korea of misschien zelfs in Engeland."

David Beckham is voor promotiedoeleinden vaak in Azië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl