Nicola Sturgeon (SNP) zegt dat haar partij geschiedenis heeft geschreven
NOS Nieuws

Nationalistische SNP wint Schotse verkiezingen, maar verliest zetels

De Schotse nationalistische partij SNP heeft een overwinning behaald bij de verkiezingen voor het Schotse parlement gisteren. De SNP heeft 63 van de 129 zetels veroverd. Dat is net niet genoeg voor een absolute meerderheid. Daarvoor zijn 65 zetels nog.

Partijleider Nicola Sturgeon zegt dat haar partij geschiedenis heeft geschreven. "SNP staat pal voor Schotland en vandaag is Schotland pal voor ons gaan staan", aldus Sturgeon.

Correspondent Tim de Wit noemt het een bijzondere zege van SNP, die de afgelopen twee verkiezingen in 2007 en 2011 ook won. "De SNP is verreweg de belangrijkste partij van Schotland."

De partij gaat er wel 6 zetels op achteruit. SNP heeft op dit moment een absolute meerderheid in het parlement met 69 zetels.

Klap voor Labour

De Labour-partij krijgt 24 zetels (was 37) en de Conservatieven halen er 31 (was 15). Het is voor het eerst in 60 jaar dat Labour in Schotland minder zetels haalt dan de Conservatieven. Labour was lange tijd de grootste partij van Schotland, tot de nationalisten negen jaar geleden nipt wonnen.

"Het is een grote klap voor Labour", zegt De Wit. "De partij hoopte met de nieuwe linkse leider Corbyn wat zetels terug te winnen van het eveneens linkse SNP, maar dat is niet gebeurd."

Nieuw referendum

Sturgeon zei eerder dat de SNP na een overwinning inzet op een nieuw onafhankelijkheidsreferendum. Bijna twee jaar geleden stemde 55 procent van de Schotten tegen onafhankelijkheid, maar als de Britten uit de EU stappen, ontstaat er volgens de SNP een geheel nieuwe situatie.

Op 23 juni mogen de Britten naar de stembus om in een referendum voor of tegen het Britse lidmaatschap van de Europese Unie te stemmen.

Links-progressief

Volgens De Wit is helemaal niet zeker dat de Schotten bij een nieuw referendum voor onafhankelijkheid stemmen. "Een stem voor de SNP is niet hetzelfde als een stem voor onafhankelijkheid."

"Het is geen 'one-issuepartij' meer. De partij is links-progressief en veel Schotten waarderen de SNP voor wat ze doet voor bijvoorbeeld gezondheidszorg en onderwijs."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl