Lonnie Franklin Jr. tijdens de rechtszaak tegen hem
NOS Nieuws

Vuilnisman schuldig aan moord op tien vrouwen

Een voormalige vuilnisman in Los Angeles is door een jury schuldig bevonden aan de moord op tien vrouwen. De man, Lonnie Franklin Jr., toonde volgens Amerikaanse media geen emotie toen het oordeel in de rechtbank werd voorgelezen.

De jury komt 12 mei weer bij elkaar om de strafmaat te bepalen. Franklin kan de doodstraf krijgen.

'Grim Sleeper'

Franklin pleegde de moorden tussen 1985 en 2007. Hij wordt ook wel de 'Grim Sleeper' genoemd omdat hij vanaf 1988 veertien jaar lang niet toesloeg. Dat was nadat een slachtoffer een aanval door hem had overleefd.

De seriemoordenaar had het gemunt op jonge Afro-Amerikaanse vrouwen. De moorden bleven jaren onopgelost. De politie werd ervan beschuldigd dat ze haar best niet deed omdat de slachtoffers zwart en arm waren. Ook waren de meesten prostituee.

De tien slachtoffers van Franklin, onder wie een meisje van 15, werden doodgeschoten of gewurgd en gedumpt in steegjes en afvalbakken. Waarschijnlijk had hij ze gedrogeerd. De meeste vrouwen hadden sporen van cocaïne in hun lichaam.

Garage

De oplossing voor de moorden was letterlijk dichtbij voor de politie. Naast zijn werk als vuilnisman bemande Franklin ook wel eens de garage van de Los Angeles Police Department.

Hij werd uiteindelijk gevonden via het dna van zijn zoon. Die moest dat afstaan na een arrestatie. Het dna bleek veel overeenkomsten te hebben met dna-materiaal dat was gevonden op de lichamen van de slachtoffers van de 'Grim Sleeper'.

Een agent heeft op een verjaardagsfeestje in het geheim dna van Franklin verzameld. De politieman nam onder meer pizzakorsten en servetjes mee die de seriemoordenaar had gebruikt. Het dna-materiaal bleek overeen te komen met het dna dat was aangetroffen op de vermoorde vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl