Rook in de buurt van een opvangcentrum in Anzac, ten zuiden van Fort McMurray
NOS Nieuws

Meer evacuaties noodzakelijk bij bosbrand Canada

De bosbrand in Fort McMurray, in Canada, leidt tot steeds meer evacuaties. Nu al zijn 88.000 mensen de stad ontvlucht voor het oprukkende vuur, maar de autoriteiten zeggen dat er nog meer inwoners hun huis uit moeten. Ze houden er rekening mee dat een groot deel van de stad verloren gaat. Inmiddels zouden al 1600 huizen zijn verwoest.

Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers van de bosbrand zelf, wel zijn er enkele doden gevallen bij een auto-ongeluk op een van de evacuatieroutes.

Inmiddels zijn er berichten dat de luchthaven ook wordt bedreigd. Een hotel in de buurt van de hoofdterminal is al in vlammen opgegaan.

Vrouw met haar dochter (2) in opvangcentrum in Lac la Biche, ten zuiden van Fort McMurray

Het vuur verspreidt zich nu snel in zuidelijke richting, waardoor inwoners van plaatsen als Anzac en Gregoire Lake Estates, op zo'n 50 kilometer afstand van Fort McMurray ook hun spullen moeten pakken. De evacuatie wordt steeds lastiger omdat de bosbrand ook de hoofdroute bedreigt.

Evacués die daar in de omgeving tijdelijk onderdak hadden gevonden in sporthallen en andere onderkomens, moeten soms alweer binnen een dag weg, op zoek naar een andere opvanglocatie verderop.

Meisje in opvangcentrum in Lac la Biche, ten zuiden van Fort McMurray

De brandweer krijgt het vuur maar niet onder controle door de harde wind, de hoge temperatuur en de droogte. Sinds zondag is het al vijf keer zo groot geworden. Weerkundigen verwachten wel dat er snel regen komt en dat de temperatuur gaat dalen. Nu is het overdag nog 31 graden.

De olieproductie in de regio is stil komen te liggen. Reuters heeft berekend dat Canada nu 16 procent minder ruwe olie levert. Dit heeft nu al tot gevolg dat de prijzen op de wereldmarkt aan het stijgen zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl