De vijftien aangehouden leden van de stamraad die het meisje verbrand zouden hebben
NOS Nieuws

Stamleden Pakistan opgepakt na in brand steken van meisje

Vijftien leden van een traditionele dorpsraad in Pakistan zijn opgepakt omdat zij een 16-jarig meisje hebben gedood. Het meisje had een bevriend stelletje geholpen om te vluchten. De twee waren in strijd met de stamregels verliefd op elkaar.

Ook de moeder en de broer van het meisje zijn aangehouden. Zij waren kennelijk aanwezig bij de vergadering van de dorpsraad en stemden in met het besluit het meisje de doodstraf te geven.

Het slachtoffer werd verdoofd en met gebonden handen in het verlaten busje gezet waarmee het verliefde stel was gevlucht. De 16-jarige werd met benzine overgoten, waarna het busje in brand werd gestoken.

Regels

Het martelen, verminken of vermoorden van meisjes en vrouwen die zich niet aan de strikte culturele regels van de stam houden, komt in Pakistan nog vaak voor. In 2015 ging het om meer dan duizend gevallen. Als zo'n geval al voor een rechter komt, dan wordt de dader meestal vrijgesproken op basis van een islamitische wetsregel.

Weliswaar ligt er nu een wetsvoorstel om die vrijspraak in de toekomst onmogelijk te maken, maar religieuze partijen in het parlement traineren deze wet. Daardoor, zo stellen critici, menen de plegers van dit soort gruweldaden dat zij legitiem handelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl